-
Dvodnevno zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta Ferderacije BiH počinje sutra, kada će poslanici razmatrati ovogodišnji Program rada Predstavničkog doma, nekoliko zakonskih rješenja u formi nacrta, te predložena zaduženja kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Predsjedavajući doma Edin Mušić izjavio je Informativi da se Program rada ovog doma zasniva na zakonima koji su dio Reformske agende, koji će, kako se nada, u 2017. godini poprimiti svoju konačnost, a tiču se stvaranja boljeg poslovnog ambijenta.

Među njima su i novi zakoni o doprinosima i porezu na dohodak, o kojima će se u formi nacrta izjašnjavati poslanici na zakazanoj sjednici.

Temeljni cilj rješenja u Nacrtu zakona o doprinosima, kojeg je utvrdila Vlada FBiH, jeste da uz nižu zbirnu stopu doprinosa i istodobno proširenje osnovice za obračun doprinosa, te povećanjem obuhvata obveznika doprinosa, uz zadržavanje neutralnog utjecaja na prihode izvanproračunskih fondova, bude smanjena rigidnost sistema doprinosa u FBiH u odnosu na zemlje u okruženju i Evropi.

Predloženim rješenjima ukidaju se doprinosi na teret poslodavca, a zbirna stopa doprinosa se smanjuje sa sadašnjih 41,5 posto na 33 posto. Istodobno je proširena osnovica za obračun doprinosa, osim na plaće i na naknade za topli obrok, prijevoz i regres.

Budući da je Vlada ocijenila da postojeći sistem poreza na dohodak u FBiH ne osigurava zadovoljavajući nivo pravičnosti u oporezivanju utvrđeno je da je potrebna njegova reforma, te je predloženo novo zakonsko rješenje.

Nacrtom zakona o porezu na dohodak zadržan je koncept postojećeg, s tim da je sada fokus na otklanjanju nedorečenosti, proširenju porezne osnovice dohotka većim obuhvatom izuzetih prihoda, smanjenju nameta poreza na niska primanja ili njihovo ukidanje, uvođenju metodologije i mehanizama koji pružaju podršku borbi protiv porezne evazije i sive ekonomije.

Također, u formi nacrta Predstavnički dom na dvodnevnom zasjedanju treba se očitovati o zakonima o mirnom rješavanju radnih sporova i liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Razmatrat će se i predložena zaduženja kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Razvojnu politiku javnih finansija i Projekt podrške zapošljavanju.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara