Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran (PSUzM) Hazim Rančić i Diana Zelenika učestvovali su na sastanku Komiteta za poboljšanje kvaliteta života, razmjenu iskustava između civilnih društava i kulturu PSUzM, koji je danas završen u Rimu.

Učesnici sastanka, među kojima su, osim članova Delegacije PSBiH, bili i parlamentarci iz Alžira, Egipta, Izraela, Italije, Jordana, Letonije, Libana, Luksemburga, Palestine, Portugala, Tunisa, Turske, kao i članovi Evropskog parlamenta, razmijenili su mišljenja o uzrocima radikalizacije koja dovodi do terorizma kao globalnog izazova današnjice.

U okviru rasprave o ovoj temi učesnicima sastanka obratio se i član Delegacije PSBiH u PSUzM Hazim Rančić, koji je parlamentarce i međunarodne eksperte upoznao s činjenicom da je naša zemlja članica međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma i da, shodno tome, preduzima značajne korake s ciljem suprotstavljanja jednom od najvećih globalnih problema.

S tim u vezi, Rančić je naglasio da je BiH izmijenila odredbe Krivičnog zakona kako bi omogućila krivično gonjenje onih koji su učestvovali u paravojnim formacijama na stranim ratištima.

Govoreći o mogućim uzrocima radikalizma i terorizma, Rančić je pomenuo raspodjelu prirodnih resursa na planeti, posebno nafte i rijetkih metala, kao i nasilno uvođenje demokratije putem izazivanja ratova i prodaje naoružanja zaraćenim stranama. Kao jedan od uslova za efikasnu borbu protiv svih vrsta radikalizama i terorizma, naveo je potrebu stručnog i naučnog utvrđivanja stvarnih uzroka nastanka ovih problema.

Prema njegovim riječima, terorizam nema vjeru i naciju, niti se može vezati isključivo za islam. S tim u vezi, Rančić je upozorio i na rasprostranjenu islamofobiju koja, kako je naveo, može biti povod za dodatnu radikalizaciju muslimana u cijelom svijetu.

U uvodnom dijelu sastanka učesnicima su se obratili potpredsjednik Komiteta za poboljšanje kvaliteta života, razmjenu iskustava između civilnih društava i kulturu PSUzM Khalid Chaouki i podsekretar Ministarstva inostranih poslova Italije Benedetto Della Vedova.

Sastanak Komiteta za poboljšanje kvaliteta života, razmjenu iskustava između civilnih društava i kulturu PSUzM u funkciji je priprema za plenarno zasjedanje PSUzM, koje će biti održano u Rimu 12. i 13. maja ove godine, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 
Oznake: #PSBiH #PSUzM
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara