-

Poslanici Narodne skupštine RS-a razmatrat će sutra odluku o zaduženju RS-a za kupovinu „višenamjenskog“ helikoptera, vrijednog 9,4 miliona KM, kao i odluku o zaduženju od 6,5 miliona KM za opremanje nekadašnje kasarne Zalužani za potrebe MUPRS-a.

Vlada planira da RS kreditno zaduži za iznos od 9,4 miliona KM kako bi kupila helikopter za potrebe helikopterskog servisa tog bh. entiteta.

- Helikopter će se, osim redovnih letova, moći koristiti i za specijalizirane, kao što su: složena medicinska evakuacija, gašenje požara i transport vatrogasaca u zone požarišta, evakuacija stanovništva u svim vanrednim situacijama i transport tereta prilikom elementarnih nepogoda: poplave, potresi, snježni nanosi, požari i slično, kao i za transport i iskrcavanje specijalnog policijskog osoblja na teže dostupna područja izvan mreže komunikacija i druge namjene po potrebi - tvrdi se u odluci o direktnom dugoročnom kreditu RS-a, a koju će na sjednici 28.marta razmatrati poslanici Narodne skupštine RS-a.

Kredit za ovaj „višenamjenski“ helikopter tražit će od domaćih finansijskih institucija i društava.

Vlada RS-a u odluci navodi i uvjete po kojima će se zadužiti za 9,4 miliona KM, a to je rok otplate minimalno pet i maksimalno do deset godina, minimalan period odgode plaćanja tri godine - uračunat u rok otplate, visina kamatne stope maksimalno do šest posto godišnje...

Poziva se i na zakon po kojem je dozvoljeno zaduženje RS-a za finansiranje kapitalnih investicija, u koje je uvrstila i nabavku spomenutog helikoptera.

Stanje ukupnog duga RS-a na dan 30. decembar 2016. godine iznosilo je pet milijardi i 401,75 miliona KM, što čini 56,85 posto procijenjenog BDP-a za 2016. godinu, a stanje javnog duga tog bh.entiteta bilo je četiri milijarde i 308,64 miliona KM ili 45,35 posto procijenjenog BDP-a za 2016. Procijenjeni iznos BDP-a za 2016. godinu je devet milijardi i 501 miliona KM.

Parlament će sutra razmatrati i odluku po kojom će se RS zadužiti za 6,5 miliona KM za sanaciju i rekonstrukciju kompleksa Kasarne „Krajiških brigada“ Zalužani, za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

Kreditna sredstva namijenjena su za izgradnju tri nova objekta, sanaciju i adaptaciju deset postojećih objekata, rekonstrukciju još dva postojeća objekta i vanjsko uređenje kompleksa.

I za te poslove Vlada RS-a tražit će zajam od domaćih finansijskih institucija, uz uvjet da kredit bude s rokom otplate minimalno pet i maksimalno do deset godina, uz odgodu plaćanja tri godine, te da visina kamatne stope bude maksimalno do šest posto godišnje.

U obrazloženju odluke o zaduženju, Vlada RS-a je navela da se radi o „kapitalnoj investiciji“.

Prethodno će poslanici razmatrati Godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za 2016. te Prijedlog odluke o usvajanju Nacrta prostornog plana područja posebne namjene „Klekovača“.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara