Jedanaest komercijalnih banaka, udruženih u dva konzorcijuma, dostavile su ponude na međunarodnom tenderu za refinansiranje duga Grada Banja Luka u iznosu od 73 miliona KM.

Predstavnici Gradske uprave danas su otvorili dostavljene ponude ukupno 11 banaka, u okviru međunarodnog tendera za refinansiranje gradskog duga koji je raspisan 14. februara ove godine.

Otvorene su ponude dva konzocorcijuma – jednog koji predvodi NLB banka, i drugog sa Unikredit bankom na čelu. 

Ponudu NLB konzorcijuma čine: NLB banka Banja Luka, Rajfajzen banka Banja Luka, Zirat banka Sarajevo, NLB banka Sarajevo, Šparkase BiH, NLB Skoplje i Sberbanka Banja Luka.

Unikredit konzorcijum čine: Unikredit banka Banja Luka, Unikredit banka Mostar, Nova banka Banja Luka i Komercijalna banka Banja Luka.

Po otvaranju dostavljenih ponuda, gradonačelnik Igor Radojičić izrazio je zadovoljstvo zbog velikog broja dostavljenih ponuda, te ponuđenih kamatnih stopa koje su znatno povoljnije u odnosu na aktuelna zaduženja.

- Ovo je, vjerovatno, najveća finanasijska operacije ove vrste koje je ikada izvela neka općina ili grad u BiH. Već sada, možemo konstatovati da je, na naše veliko zadovoljstvo, tender uspio. Sudeći po dostavljenim ponudama, uspjećemo u prvobitnoj namjeri da gradski dug reprogramiramo na period od 10 godina, ali i da ostvarimo odlične kamatne stope koje su povoljnije i u odnosu na najoptimističnije prognoze sa početka ovog procesa - rekao je Radojičić. 

Odluka o izboru ponuđača bit će donesena u zakonom propisanim rokovima, a očekuje se da će Grad Banja Luka na ovaj način ostvariti velike uštede u ovoj i idućim godinama otplate ovog kredita.

Na prijedlog gradonačelnika, Skupština grada je 27. decembra prošle godine donijela odluku o refinansiranju gradskog duga.

-Ovim, povoljnijim kreditom biće značajano umanjene rate koje Grad danas izdvaja na osnovu ranijih zaduženja kod komercijalnih banaka i na taj način oslobođena sredstva za ulaganje u objekte komunalne i druge infrastrukture na području Banje Luke – smatraju u Gradskoj upravi.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara