-

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na hitnoj sjednici, zakazanoj za 5. april, trebalo da razmatra set zakona koji se odnosi na akcize, a koji je jučer utvrdilo Vijeće ministara BiH i uputilo ga u parlamentarnu proceduru, uz zahtjev za razmatranje po hitnom postupku.

Tako će se pred poslanicima naći zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Poslanici bi trebali razmatrati i zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zаkоnа о оsigurаnju dеpоzitа u bаnkаmа BiH, također razmatra po hitnom postupku.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je jučer izjavio da je Vijeće ministara, usvajanjem seta zakona i jedne bitne odluke, u potpunosti ispunilo sve zadatake koji proističu iz prethodnih mjera aranžmana s MMF-om.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda je kazao da su, ukoliko predloženi zakoni prođu parlamentarnu raspravu, ispunili uvjete MMF-a i entiteti i Brčko distrikt BiH će dobiti drugu tranšu kredita.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je naveo da je zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH prošao većinom glasova u Vijeću ministara BiH, te da su ministar Igor Crnadak i on glasali protiv iako, kako je rekao, podržavaju reformski put BiH i razvoj infrastrukture.

- Tražili smo u više navrata da se kroz ovaj novi namet od 15 feninga proizvede, ostvari ili obezbijedi minimalni nivo zaštite za one koji će biti po ovom pitanju najugroženiji, a u ovom slučaju to su poljoprivrednici - istaknuo je ministar Šarović.

Vijeće ministara BiH jučer je, većinom glasova, utvrdilo pojedinačne prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH; o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda; kao i o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.


Usvajanjem ovih zakona bit će osigurano dodatnih 15 feninga iz akciza na naftu i naftne derivate za izgradnju autocesta i cesta, čime se omogućava aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Kuvajtskim i OPEC fondom te nastavak aranžmana s MMF-om.

Istovremeno je jednoglasno utvrđen Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, nakon što ga je usvojio Upravni odbor Agencije za osiguranje depozita, u čijem su sastavu državni i entitetski ministri finansija i guverner Centralne banke BiH.

Donošenjem cjelovitog zakona želi se unaprijediti finansijska stabilnosti i izvršiti usklađivanje ovog zakona s odgovarajućim direktivama Evropske unije u ovoj oblasti. Novim zakonom omogućava se zaštita deponenata prilikom transformacije banaka u BiH te formiranje fonda za osiguranje depozita u BiH.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara