-
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu je Prijedlog deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima RS-a, bit će održana sutra. 

Deklaraciju je predložio poslanik SDS-a Vukota Govedarica, ali nije naišla na podršku vladajućih stranaka u RS-u.

U tom SDS-ovom dokumentu pozivaju se sve političke snage u Bosni i Hercegovini da se okrenu budućnosti i međusobnoj saradnji, konstruktivnom unutrašnjem političkom dijalogu i rješavanju problema u interesu svih naroda i građana RS i BiH.

Kao strateški interes RS-a ističe se trajno očuvanje "dejtonske" ustavne pozicije RS i temeljnih načela Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonskog mirovnog sporazuma) koji definiše ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH.

-Svako narušavanje tih načela, majorizacija bilo kog od konstitutivnih naroda, ili jednostrani pokušaj unutrašnje teritorijalne i svake druge ustavne prekompozicije BiH neprihvatljivi su sa stanovišta interesa RS – navodi se u predloženoj deklaraciji.

Lider SNSD-a Milorad Dodik, međutim, smatra da je deklaracija politikanstvo i da se SDS pokušava u svemu ugledati na SDA, koja je predlagala sličnu deklaraciju u Federalnom parlamentu.

U PDP-u daju podršku usvajanju tog akta, a lider NDP-a Dragan Čavić je skeptičan da će biti konsenzusa za njegovo usvajanje.

Poslanici bi sutra trebalo da razmatraju i izmjene i dopune Poslovnika Narodne skupštine RS-a, po kojima će ubuduće za rad parlamenta biti dovoljno prisustvo 28 od ukupno 83 poslanika.

Kvorum je dosad bio više od jedne polovine ukupnog broja narodnih poslanika.

Na dnevnom redu je i Nacrt Kodeksa ponašanja narodnih poslanika, kojim je predviđena usmena opomena kao laška mjera i novčana kazna jednokratno u visini od 10 posto plaće za težu povredu pravila i ponašanja.

Lakše povrede Kodeksa su razgovor i telefoniranje kojim se ometa tok sjednice parlamenta, neprimjereno odijevanje na zasjedanju, a teže prekidanje govornika ili na drugi način narušavanje toka sjednice i reda u sali, korištenje izraza i riječi koje vrijeđaju ili omalovažavaju drugoga i drugačijega, izraza ili njihovih sinonima koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju ugled i dignitet Narodne skupštine, te podstiču na mržnju i nasilje.

Teža povreda je i ispoljavanje netolerantnosti prema drugačijoj političkoj orijentaciji, rasi, vjeroispovijesti, naciji, spolu ili druge moguće predrasude, kao i nepoštovanje zaposlenih u Narodnoj skupštini RS-a.

Bit će razmatran i Prijedlog programa rada Narodne skupštine RS-a za ovu godinu, Izvještaj o radu tužilaštva RS-a u 2016., te, između ostalog, odluka o zaduženju RS-a za kupovinu „višenamjenskog“ helikoptera, vrijednog 9,4 miliona KM, kao i odluka o zaduženju od 6,5 miliona KM za opremanje nekadašnje Kasarne Zalužani za potrebe MUP-a RS.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara