NATO - Foto: Arhiv

 Većina građana Srbije ne prihvata izvinjenje NATO zbog bombardovanja Srbije, prije 18 godina, protiv je ulasku u Alijansu, iako kao glavni razlog te vojne intervencije vidi u politici Slobodana Miloševića, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnjenja koje je danas objavio Institut za evropske poslove.
 

Rezultati istraživanja pokazuju da je protiv članstva u NATO 84 posto ispitanika i da je među njima najviše muškaraca i građana mlađih od 60 godina. Članstvo podržava 11 posto, dok je pet neodlučnih.

Izvinjenje NATO zbog bombardovanja prihvatilo bi nešto manje od trećine građana, četiri posto je neodlučno, dok 64 posto ne prihvata izvinjenje i broj ovih ispitanika opada sa porastom godina starosti.

Kada je u pitanju političar koji najviše podržava bliske odnose sa NATO-om, 23 posto građana navodi Čedomira Jovanovića, petina Aleksandra Vučića, 16,6 posto Vuka Jeremića, nešto manje od 30 posto ne zna odgovor na ovo pitanje, dok su ostali političari pomenuti u manje od dva posto slučajeva.

Kada su u pitanju razlozi bombardovanja Srbije, prema nešto manje od 40 posto građana glavni razlog je politika Slobodana Miloševića. 17,6 tvrdi da je razlog etničko čišćenje Srba na Kosovu, 11,3 navodi političke interese, dok oko sedam posto ne zna da navede koji bi to bio razlog.

Ostali odgovori pominju se sa frekvencijom manjom od pet posto i tiču se strateškog položaja Kosova, negativnog stava prema Srbiji i njenom razvoju, kao i vojnih i ekonomskih interesa SAD-a, demonstracije moći i etničkog čišćenja Albanaca na Kosovu.

Prema mišljenju 40 posto građana ulazak Srbije u NATO predstavlja uslov za priključenje EU i ovaj stav zastupljeniji je kod muškaraca, građana mlađih od 45 godina, sa završenom srednjom školom kao i stanovnika Istočne i Južne Srbije.

Kako se navodi, 17 posto ne zna odgovor na ovo pitanje, dok 43 posto misli da Srbija ne mora da postane članica NATO-a ukoliko želi u EU.

Petina građana vidi korist od članstva u NATO-u, svaki deseti građanin ne zna da odgovori na ovo pitanje, dok 70 posto ne vidi korist od članstva u NATO-u, prije svega muškarci, građani starosti od 45 do 59 godina, kao i ispitanici sa najviše završenom srednjom školom.

Istraživanje javnog mnjenja je za potrebe Instituta sprovela Ninamedia na reprezentativnom uzorku od 1.204 ispitanika u periodu od 10. do 17. marta, prenosi Tanjug.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara