Vlada FBiH - Foto: Arhiv

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru razmatrala inicijativu Skupštine Srednjobosanske županije za izmjene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Inicijativom je traženo da od odredaba tog zakona budu izuzeti policijski službenici i smanjen utvrđeni postotak od 25 posto prosječne plaće u FBiH, tj. iznos naknade koju su pravni subjekti dužni uplatiti za svaku osobu s invaliditetom koju su bili dužni zaposliti.

Podnositelj inicijative navodi da je Zakonom o policijskim službenicima propisano da u ministarstvima unutarnjih poslova mogu biti zapošljavani policijski službenici koji, pored općih, moraju ispunjavati i posebne uvjete za zasnivanje radnog odnosa. Naime, policijski službenici prolaze posebne liječničke preglede te u skladu s nalazom i mišljenjem stječu ovlaštenje za nošenje oružja i streljiva.

To je, prema mišljenju podnositelja, razlog da osobe s invaliditetom ne mogu zasnovati radni odnos u tim organima. Također je navedeno da plaćanje naknade propisane članom 18. Zakona dodatno i nepotrebno opterećuje županijske proračune.

U izjašnjenju Vlade je navedeno da Zakon predviđa obvezu svih pravnih subjekata koji vrše zapošljavanja na tržištu rada pod općim uvjetima da na svakih 16 zaposlenika zaposle najmanje jednu osobu s invaliditetom. Ukoliko to ne urade, dužni su pri isplati plaća obračunati i Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom uplatiti 25 posto prosječne plaće u FBiH za svaku osobu koju su bili dužni zaposliti.

Ta obveza propisana je za sve pravne subjekte, s iznimkom diplomatskih i konzularnih predstavništava, gospodarska društva za zapošljavanje osoba s invaliditetom, zaštitnih radionica, radnih centara, ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i organizacija osoba s invaliditetom.

Utvrđivanje izuzetka za MUP-ove imalo bi značajne posljedice u primjeni Zakona u odnosu na druge subjekte koji bi ovakvim postupanjem bili svjesno diskriminirani, s obzirom da veliki broj različitih pravnih osoba također ima, za veći broj radnih mjesta, utvrđene posebne uvjete koje zaposlenik mora ispunjavati za obavljanje određenih poslova (na primjer, pravna osoba za zaštitu osoba i imovine).

U izjašnjenju Vlade je navedeno i da bi inicijativa, u dijelu koji se odnosi na visinu propisane naknade, mogla biti uvrštena u buduće izmjene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, u trenutku kada se na području Federacije BiH za to budu stekli odgovarajući uvjeti.

Vlada FBiH je razmatrala i podržala inicijative za izradu i donošenje Zakona o uspostavi Grada Gradačac, koju su podnijeli općinski načelnik i Općinsko vijeće Gradačca. U inicijativi je istaknuto da je u Općini Gradačac usvojena Odluka o proglašenju Grada Gradačac, te da su za to ispunjeni svi uvjeti propisani Zakonom o principima lokalne samouprave FBiH. Vlada FBiH zadužila je Federalno ministarstvo pravde da bude nositelj izrade nacrta zakona.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara