-

Voda je daleko najbogatija komponenta svih živih organizama i ima fundamentalan značaj u održavanju kako strukture, tako i funkcije svih tkiva, odnosno stanica kao osnovnih jedinica živih bića. Neunošenje vode dovodi mnogo brže do smrti nego neunošenje hrane. U slučaju neunošenja vode dolazi do smrti već poslije nekoliko dana, pošto organizam izgubi 10 do 20 posto od cjelokupnog volumena svoje tekućine.

I Evropska povelja o vodi naglašava da bez vode nema života, da je dragocjeno dobro, prijeko potrebno u svakoj ljudskoj djelatnosti i da njeni resursi nisu neiscrpni.

Povelja upozorava i na to da mijenjati kvalitetu vode znači ugrožavati život čovjeka i ostalih živih bića koja od vode zavise te da je voda zajedničko nasljedstvo i njenu vrijednost moraju svi poznavati, ali i da je zadatak svakoga da vodu racionalno koristi.

- Upravljanje vodnim resursima mora se prije svega vršiti u sklopu sliva, a ne unutar upravnih i političkih granica. Voda ne zna granice. To je jedan, zajednički izvor, koji traži međunarodnu saradnju – navodi se u Evropskoj povelji o vodi.

Obilježavanje Svjetskog dana voda u BiH započelo je 1995. godine, a od tad se raznim aktivnostima ukazuje na važnost zaštite rijeke i vode te sprečavanja njihovog uništavanja.

Ove godine na Svjetski dan voda Udruženje Eko akcija, društveno-politička organizacija "Jedan grad, jedna borba" i građanska inicijativa "Borba za život" najavljuju inicijativu za promjenu Ustava Kantona Sarajevo kojom se traži zaustavljanje svake mogućnosti privatizacije vodnih resursa i vodoopskrbe stanovištva te građanima garantira pravo na pitku vodu kao jedno od temeljnih ljudskih prava.

Među ostalim sadržajima obilježavanja toga dana je i simbolična akcija čišćenja obala Bregave kojom će  predstavnici organizacija civilnog društva i učenici srednjih škola u Stocu poslati poruku o važnosti jedinstva i rada u zajednici, u svrhu očuvanja kulturnog i prirodnog bogatstva toga grada.

Svjetski dan voda obilježava se 22. marta pod relevantnim motom kojim se želi naglasiti jedan od brojnih aspekata važnosti voda.

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara