Predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) Šefik Džaferović i Bariša Čolak, članovi Kolegija Predstavničkog doma Borjana Krišto i Mladen Bosić i član Kolegija Doma naroda PS BiH Safet Softić razgovarali su danas s predsjednikom Parlamentarne skupštine NATO-a (PS NATO) Paolom Allijem o daljem toku evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

Predsjednik PS NATO-a i poslanik u Parlamentu Italije Paolo Alli, koji u Sarajevu učestvuje u radu 94. Rose - Roth seminara u zajedničkoj organizaciji PS NATO-a i PS BiH, zahvalio se najvišim zvaničnicima PSBiH na uspješnoj suorganizaciji seminara, za kojeg je ocijenio da predstavlja dobru priliku da se otvoreno razgovara o političkim problemima i pitanjima bezbjednosti u regionu zapadnog Balkana, te daje značajan doprinos produbljivanju partnerskih odnosa BiH i NATO-a.

Pohvaljujući aktivnost i doprinos Delegacije PS BiH u radu PS NATO-a, Alli naglasio je da parlamentarci država članica NATO-a snažno podržavaju proces evroatlantskih integracija BiH i smatraju da taj proces ne može biti završen i konačan ukoliko ne obuhvati zemlje zapadnog Balkana. S tim u vezi, predsjednik PS NATO-a izrazio je spremnost te organizacije da pomogne i podrži institucije BiH u provođenju reformi i naporima da se ubrza put integracija u Evropsku uniju (EU) i NATO.

Članovi kolegija oba doma PS BiH istakli su činjenicu da institucije naše zemlje, uprkos složenoj političkoj situaciji i otežanom djelovanju, rade na ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU i NATO, što su, kako su naglasili, dva ključna spoljnopolitička cilja BiH. S tim u vezi, članovi kolegija oba doma PSBiH podsjetili su i na činjenicu da je Predsjedništvo BiH usvojilo „Pregled odbrane“, te da se provode aktivnosti na knjiženju perspektivne vojne imovine, čime se, kako su rekli, ispunjavaju uvjeti za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

Naglašavajući značaj aktiviranja MAP-a za BiH, članovi rukovodstva PSBiH istakli su i spremnost institucija BiH da, zajedno s partnerima iz NATO-a, nastave da učestvuju u misijama očuvanja mira, kao i da rade na suzbijanju globalnih problema radikalnog ekstremizma, terorizma i migrantske krize. 

Sastanku članova kolegija oba doma PS BiH s predsjednikom PS NATO-a Paolom Allijem prisustvovao je i predsjedavajući Delegacije PS BiH u PS NATO-a Nikola Lovrinović, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PS BiH.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara