Za nepoštivanje Kodeksa ponašanja poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) predviđena je usmena opomena kao laška mjera i novčana kazna jednokratno u visini od 10 posto plaće za težu povredu pravila i ponašanja.

Lakše povrede Kodeksa su razgovor i telefoniranje kojim se ometa tok sjednice parlamenta, neprimjereno odijevanje na zasjedanju, a teže prekidanje govornika ili na drugi način narušavanje toka sjednice i reda u sali, korištenje izraza i riječi koje vrijeđaju ili omalovažavaju drugoga i drugačijega, izraza ili njihovih sinonima koji vrijeđaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju ugled i dignitet Narodne skupštine, te podstiču na mržnju i nasilje.

Teža povreda je i ispoljavanje netolerantnosti prema drugačijoj političkoj orijentaciji, rasi, vjeroispovijesti, naciji, spolu ili druge moguće predrasude, kao i nepoštovanje zaposlenih u Narodnoj skupštini RS-a.

Ove mjere predviđene su Nacrtom kodeksa ponašanja narodnih poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, koji će biti razmatran na sjednici 28. marta.

Definirano je i da je provođenje i praćenje primjene Kodeksa i izricanje mjera nadležan Etički odbor, koji će predstavljati pet poslanika, tri iz vladajućih stranaka i dva predstavnika opozicije.

Predsjednik Etičkog odbora se bira iz reda članova, svakih šest mjeseci, naizmjenično iz pozicije i opozicije. Prijavu o povredi Kodeksa može podnijeti svaki narodni poslanik u roku od osam dana od učinjene povrede Kodeksa.

Dozvoljen je i period žalbe.

-Cilj Kodeksa je očuvanje, afirmacija i unapređivanje ugleda i dostojanstva narodnog poslanika i jačanje povjerenja građana u Narodnu skupštinu RS-a - navedeno je u ovom dokumentu, koji je značajno vrijeme usaglašavan.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara