U Kaknju, općini s oko 40.000 stanovnika, djeluje deset relevantnih informativnih medija, u kojima je zaposleno oko 40 novinara, od čega je njih 13 u stalnom radnom odnosu. Po tim pokazateljima Kakanj je u samom bosanskohercegovačkom vrhu po broju medija i novinara u odnosu na broj stanovnika.

Tih deset medija, od kojih su polovina internetski portali, svi su u privatnom vlasništvu, osim portala Općine, weba Franjevačkog samostana “Sv. Ivana Krstitelja“ u Kraljevoj Sutjesci i periodičnog časopisa „Asr“ Medžlisa Islamske zajednice.

Tri vodeća medija po važnosti i kreiranju tamošnjeg javnog mnijenja su: Nezavisna televizija IC, Radio Kakanj i  Kakanjske novine.

Ovi i niz drugi zanimljivih podataka, prikupljenih pismenom anketom, sadržano je u knjizi sarajevskog publiciste Raifa Čehajića „Svjedok vremena – 55 godina kakanjskog novinarstva“, koju je ovih dana objavila izdavačka kuća „Dobra knjiga“ Sarajevo.

U njoj autor, u sedam poglavlja na stotinjak stranica, daje detaljnu hronologiju pojave i razvoja kakanjskog novinarstva (prve novine štampao je Rudnik 10. juna 1961. godine pod nazivom „Glas rudara“), kao i način školovanja novinara, od kojih neki danas rade i u najuticajnim bosanskohercegovačkim medijima (na Radiju BH1 Senka Jašarspahić i Mirsad Bajtarević, na Televiziji Hajat Emerin Ahmetašević a u Dnevnom avazu Evelin Trako).

O ovoj veoma važnoj knjizi ne samo za Kakanj nego i Bosnu i Hercegovinu, jer je to prvi prikaz razvoja profesionalnog novinarstva u lokalnoj sredini, jedan od recenzenata - profesorica s Fakulteta političkih nauka u Sarajeva dr. Lejla Turčilo napominje da ono što ovu publikaciju čini vrijednom pažnje i čitanja jeste činjenica da „lokalni mediji oduvijek imaju značajnu i specifičnu ulogu u zajednici, a rijetko nailaze na podršku, pažnju i interes istraživača medija“.

Zato ona smatra da će ova publikacija naći mjesta „u čitaonicama i bibliotekama fakulteta na kojima se izučava historija novinarstva, kao značajna bibliografska  jedinica  koja studentima i mladim istraživačima može osvijetliti jedan fenomen koji je gotovo u nestajanju danas (s razvojem savremenih medija internetskih tehnologija), a to je fenomen lokalnog novinarstva i dopisništva iz lokalnih zajednica“.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara