Udruženje poslodavaca FBiH smatra da nova rješenja Vlade FBiH o oporezivanju dohotka i doprinosa, predložena na posljednjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV), umjesto da teže neutralnom efektu, idu na teret onih s nižim primanjima, a ne s višim, a koga će ta šteta pogoditi, radnike ili poslodavce, zavisi od slučaja do slučaja.

Neutralni efekt

Zbog toga su u prijedlogu, do kojeg je došao "Avaz“, napravili svoj izračun oporezivanja plaća i doprinosa te od Vlade traže da ga prilikom sačinjavanja budućih nacrta zakona ozbiljno uzme u razmatranje.

Vlada u ponuđenim prednacrtima zakona predlaže stope poreza na dohodak od 13 posto za primanja od 701 do 1.500 KM te 20 posto za primanja viša od 1.501 KM, pri čemu se primanja do 700 KM ne oporezuju.

No, da bi se postigao neutralni efekt, a uzimajući u obzir isto umanjenje stope poreza na doprinose sa 41,5 na 33 posto, poslodavci u prijedlogu, uz zadržavanje principa neoporezivanja dohodaka do 700 KM, predlažu stope poreza od deset posto za primanja od 701 do 1.500 KM. Tek u tom slučaju, tvrde, primanja viša od 1.501 KM mogu se oporezivati sa 20 posto.

Tabela prijedloga oporezivanja plaća 

Prema izračunu koji su napravili poslodavci, njihov prijedlog oporezivanja, primjerice, plaće od 754 KM, koliko trenutno u prosjeku prima nešto više od 39.000 radnika u FBiH, predviđa plaćanje 374 KM za doprinose te šest KM za porez na dohodak.

Vladin prijedlog, prema istom izračunu, odnio bi 375 KM za doprinose i osam KM za porez na dohodak.

Prosječni iznos

Porez na dohodak na plaću od 1.024 KM, prema prijedlogu poslodavaca, iznosi 36 KM, dok bi za doprinose bile izdvojene 522 KM. Vladin prijedlog podrazumijevao bi da se na isti iznos plaće za porez na dohodak plati 48 KM te 528 KM doprinosa. Poslodavci su izračunali da prosječni iznos plaće od 1.024 prima 41.608 radnika u FBiH.

Na primjeru plaće od 1.631 KM, koliko prima 16.500 osoba u BiH, prijedlogom poslodavaca se putem poreza na dohodak izdvaja 133 KM, a putem poreza na doprinose 869 KM. Vladinim prijedlogom na istu bi se plaću dohodak oporezivao sa 163 KM, a doprinosi sa 884 KM.

BROJKE

Prijedlog Vlade: Na plaću od 1.024 KM porez na dohodak se plaća u iznosu od 48 KM, a na doprinose u iznosu od 528 KM

Prijedlog poslodavaca: Na plaću od 1.024 KM porez na dohodak se plaća u iznosu od 36 KM, a na doprinose u iznosu od 522 KM

Oznake: #plate #FBIH #Zakon
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara