-

 Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je tekst Protokola o redoslijedu aktivnosti u vezi s regulisanjem međusobnih prava i obaveza Tuzlanskog kantona i Grada Tuzla povodom ostvarivanja osnivačkih prava i obaveza koji će biti zaključen između Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Tuzla, te ovlastila kantonalnog premijera da, uime Vlade, s predstavnikom Grada potpiše ovaj protokol.

Rezultat je to niza sastanaka održanih sa predstavnicima Grada Tuzla kojim je postignut dogovor  kojim je predviđeno da se osnivačka prava i obaveze nad javnim ustanovama Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić" u Tuzli i Narodno pozorište u Tuzli raspodijele između Tuzlanskog kantona i Grada Tuzla.

- Na taj način smo stvorili preduslove da donesemo kvalitetne odluke na Skupštini TK, iz kojih će proizaći ugovori o redefinisanju prava i obaveza kada su u pitanju dvije ustanove kulture, Narodno pozorište i Univerzitetska biblioteka. Kada je u pitanju Galerija, tu ćemo ići na sporazumni raskid ugovora i kompletna upravljačka i osnivačka prava preuzet će Grad Tuzla – izjavio je Zlatan Muratović, , ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK.

Tom raspodjelom omjer osnivačkih prava i obaveza u JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić" u Tuzli bio bi 70:30 posto, a omjer osnivačkih prava i obaveza u JU Narodno pozorište u Tuzli 51:49 posto. U obje ustanove većinski postotak imat će Tuzlanski kanton. Pored navedenog, dogovoren je i mjesečni osnov za finansiranje rada ove dvije ustanove te da će poslovati kao budžetski korisnici u sklopu Trezora Tuzlanskog kantona od 1. aprila ove godine. Vlada je donesenim zaključkom zadužila Ministarstvo finansija da u Prijedlogu budžeta Tuzlanskog kantona za 2017. godinu planira sredstva za JU Međunarodna galerija portreta u Tuzli, Narodnu i univerzitetsku biblioteku „Derviš Sušić" u Tuzli i Narodno pozorište u Tuzli u skladu sa prijedlogom plana koji je dostavilo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta. U cilju provedbe dogovora potrebno je da Gradsko vijeće Grada Tuzla i Skupština Tuzlanskog kantona donesu odgovarajuće odluke o prenošenju i preuzimanju dijela osnivačkih prava i obaveza nad ovim ustanovama kulture. Na kolegiju gradonačelnika Tuzle već je usvojen prijedlog Odluke o redefinisanju statusa Javne ustanove Narodna i univerzitetska bibiloteka „Derviš Sušić“ kao i Narodnog pozorišta Tuzla. Potpisivanje ugovora o prenošenju i preuzimanju dijela osnivačkih prava i obaveza očekuje se najkasnije do 1. aprila.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara