Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo je danas sa svojim saradnicima održao zajednički sastanak sa načelnicima općina Kantona Sarajevo. Na sastanku su se pored domaćina, načelnika Nedžada Koldže i njegovih saradnika, odazvali Semir Efendić načelnik Općine Novi Grad Sarajevo sa saradnicima kao i načelnik Općine Centar Sarajevo, Nedžad Ajnadžić te predstavnici Kabineta načelnika Općine Stari Grad.

Načelnicima gradskih općina je upriličena kratka prezentacija o neusklađenostima važećeg Zakona o finansijskom poslovanju FBiH, nakon čega je utvrđeno da postojeće odredbe Zakona o Finansijskom poslovanju FBiH nisu u saglasnosti sa duhom, ciljem i odredbama Direktive 2011/07/EU Evropskog Parlamenta i Vijeća koja je bila osnov za donošenje ovog Zakona u skladu sa preuzetim obavezama BiH po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. 

Neusklađenost se naročito odnosi na tačku 7. člana 12. Zakona koja sadrži odredbe o rokovima ispunjenja novčanih obaveza kada je poduzetnik dužnik, a subjekt javnog prava povjerilac. 

S tim u vezi, donesen je zaključak da se podnese zajednička inicijativa prema Vladi Federacije BiH za izmjene Zakona o finansijskom poslovanju FBiH radi usklađivanja sa Direktivom 2011/7/EU Evropskog parlamenta i Vijeća Evropske unije o borbi protiv kašnjenja u plaćanju u poslovnim transakcijama od 16. februara 2011. godine. 

Ovom inicijativom zahtjeva se da se pod hitno ukine tačka 7. člana 12 Zakona o finansijskom poslovanju koja je u direktnoj suprotnosti sa članom 4. Direktive 2011/07/EU jer navedena odredba umjesto da potakne konkurentnost i likvidnost poduzeća, ima za cilj da proizvede upravo suprotan efekat. 

Načelnici sarajevskih općina su na današnjem sastanku donijeli i zajednički stav kada je u pitanju Zakon o zaštiti ljudi i materijalnih dobara FBiH, a koji se odnosi na opstanak općinskih službi za civilnu zaštitu, kao i da se nivo sredstava za ove namjene ne smije dovoditi u pitanje, obzirom da se radi o veoma važnoj oblasti za lokalne samouprave. 

Pred kraj sastanka razmatran je i Nacrt Zakona o upravljanju zajedničkih dijelova zgrade KS, sa posebnim osvrtom na član 23. i 30. stav 1 Zakona.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara