Stranka za Bosnu i Hercegovinu sa dužnom pažnjom prati događanja u vezi zahtjeva za reviziju ili obnavljanja postupaka presude Međunarodnog suda pravde od 26.02. 2007. godine u sporu BiH protiv Srbije i Crne Gore zbog kršenja Konvencije o sprečavanju  i kažnjavanju genocida iz 1948. godine i podržava pravnu struku, akademsku i širu zajednicu u BiH i dijaspori, političke partije, nevladine organizacije koje podržavaju zahtjev BiH za reviziju presude ili obnavljanja postupka.

- Nasuprot tom Stranka BiH najoštrije osuđuje zloupotrebu položaja ili ovlaštenja članova Predsjedništva BiH gospodina Mladena Ivanića i Dragana Čovića koji osporavaju put pravde za BiH i time krše Član I i IX Konvencije o genocidu, što je kažnjivo po Međunarodnom pravu i po članu V Ustava BiH i Aneks 1 uz Aneks 4 o međunarodnim izvorima - navodi se u saopćenju ove stranke.

Zbog toga Stranka za BiH očekuje od nadležnih organima u BiH da podnesu prijave nadležnim institucijama u BiH i izvjeste Generalnog sekretara UN-a.

- Neistinita je i zlonamjerna izjava Mladena Ivanića da je ovo bošnjačka tužba i revizija, ovo je spor između dvije države članice UN-a. Njihove tvrdnje ''da bi žalba za reviziju ili obnavljanje postupka predstavljala dolijevanje ulja na vatru i izazvala ozbiljne poremećaje unutar BiH i između njihovih susjeda'', lišena je svakog razumnog zaključka. Očito je da se ometanjem pravde za žrtvu svojih sugrađana i svoje države želi dodvoriti susjednim državama koje tu pomoć od njih ne traže, tako nerazumno ponašanje državnika svoje države u korist druge države u sporu, skoro da nije zabilježeno u povijesti međunarodnog pravosuđa i međunarodnog prava uopće. To ustvari doprinosi pogoršanju unutarnjih odnosa u BiH, a ne koristi susjednim državama. Posebno je po shvatanju Stranke za BiH pogrešan i pravno neodrživ stav navedenih članova Predsjedništva da su oni iznad ustava i zakona i da su ovlašteni da tumače pravo, a posebno uslove iz Člana 61 Statuta suda. To nije nadležnost ni zastupnika strana u postupku. To je isključiva nadležnost Suda - kažu u SBiH.

Stranka za BiH posebno naglašava hitnost postupka, kako bi se ispoštovao vremenski rok iz člana 61. Statuta, jer u koliko se ne bi podnio zahtjev mogle bi nastupiti višestruke posljedice  po državu BiH, a posebno po Bošnjake nad kojima je izvršen genocid, koji su se, kao najbrojniji narod u BiH opredjelili za pravo i pravdu, a ne osvetu.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara