Denis Zvizdic -

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić   danas je tokom rasprave u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o Izvještaju Evropske komisije o BiH pozvao da se taj izvještaj ne posmatra selektivno budući da je protekla godina bila najuspješnija godina za BiH od 2000. kada je BiH krenula ka Evropskoj uniji.

Podsjetio  je na opredijeljenost BiH ka evropskim integracijama i na izjavu koju su o tome potpisali svi predstavnici političkih partija u BiH te su potom sinergijski radili na tim aktivnostima, dodajući da i dalje ostaje najvažniji vanjskopolitički cilj BiH članstvo u EU.

- U prošloj godini realizirano je ono što su mnogi smatrali da je utopija i da se to neće uraditi. Kredibilna realizacija Reformske agende, usvojen je Protokol na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), predata kredibilna bh. aplikacija za članstvo i dobili smo Upitnik Komisije kao jednu od najzahtjevnijih faza na putu ka EU - podsjetio je.

Kazao je i da se unos odgovora privodi kraju kada će Mehanizam koordinacije sačiniti jedinstvene odgovore te je izrazio očekivanje da će se ovim pozitivnim tempom i nastaviti kako bi se dobio status zemlje kandidata.

Pozvao je stoga da se Izvještaj posmatra kao cjelovit dokument i da bi bilo korektno da je u izvještaju konstatirano da su bh. institucije nastavile se baviti kredibilnim ekonomskim reformama, jer je za 18 mjeseci implementirano više od 42 posto mjera, što je dobar postotak budući da se reforme bolne i da mijenjaju dosadašnje matrice ponašanja.

Izrazio je nadu da će naredni izvještaj biti bolji, upozoravajući da je pred BiH najveća i najsloženija reforma, a to je reforma obrazovanja na kojoj se nedovoljno radi.

Delegat Kluba Srba Nebojša Radmanović (SNSD) smatra da taj izvještaj nije loš, ali je lošiji od onog koji je Evropska komisija sačinila prije devet godina jedino što je BiH sada dobila Upitnik, a tada nije.

- EU je mnogo veća i šira tema nego što piše ovdje i o tome treba razni nivoi u BiH da razgovaraju, prvenstveno Predsjedništvo koje vodi vanjsku politiku, ono treba da nam kaže gdje smo na putu EU - kazao je Radmanović.

Delegat Kluba Hrvata Martin Raguž (HDZ 1990) ocjenjuje da parlament BiH treba značajnije da se uključi u proces evropskih integracija, jer Parlamentarna skupština ima odgovornost za usklađivanje propisa, ali i ulogu nadzora.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara