12.01 Šef Kluba SBB-a Nasir Beganović pitao je ministra pravde FBiH Matu Jozića (HDZ BiH) koji mu je bio motiv da u Komisiju za uvjetni otpust imenuje ministra unutrašnjih poslova FBiH, Aljošu Čamparu (SDA).

- Bio sam zatečen saznanjem da je Ministarstvo pravde u tu komisiju imenovalo ministra Čamparu. Uvažavajući sve činjenice, kada je ovaj slučaj u pitanju, nije mi jasno zbog čega je to učinjeno i želim da mi ministar objasni kako je moglo doći do tog imenovanja. Situacija je takva da je ministar MUP-a taj koji treba da povodi zakon i da se bori protiv kriminala, no u ovom slučaju dolazimo do situacije u kojoj onaj koji hapsi, sutra odlučuje koga treba pustiti iz zatvora – rekao je Beganović.

Šef Kluba SBB-a je upitao da li je Čampara zaista jedini pravnik ili jedina osoba u FMUP-u koja je mogla biti imenovana u navedenu komisiju dodavši „zar ne postoji nijedan drugi pravnik ili stručna osoba koja je trebala biti imenovana“.

- Pitam ministra pravde koji su bili njegovi motivi za imenovanje Čampare u toj komisiji. Da li su u pitanju možda neki talovi? To je presedan koji bi se trebali svi zastidjeti.  Tražim da se ministar očituje kako bi Klub SBB-a mogao poduzeti naredne aktivnosti, da li da tražimo smjenu jednog ili oba ministra, a posebno zbog činjenice da je ministrov brat tužilac u Tužilaštvu BiH (Durbavko Čampara, op.a.), pa se može samo zamisliti kakva je to sprega koja funkcionira po principu „kadija te tuži, kadija ti sudi“ – naglasio je Beganović.

11.33 Sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta počela je jutros s poslaničkim pitanjima.

Poslanica SBB-a Jasna Duraković upitala Federalno ministarstvo zdravstva kada će se ispuniti obećanje u vezi s porodiljskim naknadama u FBiH odnosno usklađivanje njihovih iznosa te izjednačavanje prava u svim kantonima. 
 
Poslanik SDP-a Damir Mašić upitao je Vladu FBiH zašto je dala nalog svom predstavniku na skupštini dioničara "BH Telecoma" da odbije plan poslovanja i izvještaj o radu. Je li BH telecom, upitao je Mašić, poslovao nezakonito, te da li posluje suprotno interesima Vlade FBiH. 
 
On je također uputio inicijativu da Vlada obustavi sve eventualne privatizacijske aktivnosti ove, te drugih kompanija, dok se ne donese novi zakon o privatizaciji, te zakon o općem javnom dobru.
 
Vladu je upitao i da se prosijede informacije u vezi s nalazima federalnih revizora gdje je ustanovljeno da se neki ljudi nalaze na više funkcija te da uzimaju putne naloge za više gradova.

 

Izvor: Informativa.ba, avaz.ba
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara