Na današnji dan 2002. godine na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) raspravljalo se i glasalo da BiH postane punopravni član Vijeća Evrope.

Tom prilikom većina predstavnika PSVE bila je saglasna u činjenici da je „stanje u BiH loše, ali se može popraviti samo ako BiH bude primljena u Vijeće Evrope“, te je rezultat glasanja bio 105 "za" i jedan "protiv".

- To je bio preduslov za konačni prijem BiH u Vijeće Evrope koji se desio 24. aprila. Od tada, Bosna i Hercegovina je dobila velika prava, ali i obaveze. Prije svega, naši parlamentarci su dobili pravo pokretanja inicijativa, učešća u izradi izvještaja i jednakog uticaja na sve ono sto se dešava u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope kao i parlamentarci drugih država članica - izjavio je za Fenu član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović.

Također, od prijema BiH u Vijeće Evrope „ministar vanjskih poslova je dobio pravo učešća u radu Komiteta ministara, gdje smo dočekali i svoje predsjedavanje“. 

- BiH se pridružila i Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti. Naša zemlja je dobila pravo da ima sudiju u Evropskom sudu za ljudska prava, a građani su dobili pravo da ostvare svoje pravo ako misle da su narušena njihova ljudska prava i mnogo drugih prava – istakao je Magazinović.

S druge strane, ispunjavanjem obaveza prema Vijeću Evrope, Bosna i Hercegovina ostvarila je veliki napredak.

- Nakon što je Parlamentarna skupština Vijeća Evropa glasala o našem prijemu, u aprilu se izjasnio i Komitet ministara i tada smo zvanično primljeni – dodao je Magazinović u izjavi za Fenu.

Važnost glasanja za prijem BiH u Vijeće Evrope, 22. januara 2002. godine, bila je, kako je istakao izvjestilac Komiteta za politička pitanja Laszlo Surjan, u tome da se "Bosni i Hercegovini stavi doznanja da su integracije moguće i blizu".  

- Za mene je ovo današnje glasanje - 105 glasova "za" i jedan "protiv" posebno bitno u svjetlu implementacije odluke Ustavnog suda o konstitutivnosti i niko poslije toga nema pravo da pristane na neevropska rješenja. Niko od političara u BiH, a još manje neko ko dolazi uime međunarodne zajednice - rekao je nakon glasanja tadašnji ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.  

Oznake:
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara