-

 Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Program rada za 2017. godinu, po kojem će podrška privredi i otvaranju novih radnih mjesta, između ostalog, biti u fokusu rada izvršne vlasti ovog kantona.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije nakon sjednice Vlade izjavio premijer Bego Gutić, ovim dokumentom je predviđeno da Vlada TK ove godine razmatra oko 188 mjera, od čega 98 normativnih mjera, 22 zakona te 90 izvještajno-analitičkih mjera.

Iz oblasti pravosuđa kao najvažniju aktivnost istakao je donošenje zakona o državnoj službi TK, a za koji je u proteklom periodu utvrđen nacrt.

Kada su u pitanju zakonska rješenja, predviđene su izmjene i dopuna Zakona o prostornom uređenju, te zakon ili propisi kojim će se regulisati pitanje kontrole najvećih zagađivača koji utiču na stanje zagađenosti zraka u Tuzli, zatim u oblasti obrazovanja, zakon o predškolskom obrazovanju i zakon o naučno-istraživačkom radu.

-Cilj ove vlade je i dalje stabilizacija budžeta i traženje načina da se povećaju prihodi te da se smanje rashodi, a očekuje nas i budžet za 2017. godinu kao najvažniji dokument - potcrtao je Gutić.

Predviđen je i nastavak realizacije Strategije razvoja TK, kao i nastavak provođenja Reformske agende i odgovaranje na upitnik EU.

Iako je, kako je naveo, dobar dio problema u oblasti privrede riješen od početka mandata ove vlade, još je značajan dio problema u ovom sektoru, koji je predviđen za rješavanje u 2017. godini s ciljem stabilizacije privrede u ovom kantonu.

Po njegovim riječima, Vlada TK je planirala da kroz Sarajevo Business Forum potencijalnim investitorima predstavi nekoliko projekata s područja TK, a jedan od najvažnijih je rekonstrukcija Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Gutić navodi da je planirano i pokretanje kreditne linije, kojim Vlada planira s jednom od komercijalnih banaka osigurati sredstva u iznosu od 20 miliona KM, koja će biti stavljena na raspolaganje privredi, a u ovom aranžmanu vlada bi servisirala troškove kamata na taj kredit i troškove obrade kredita.

Naglasio je da se nastavlja program zapošljavanja te da se očekuje 10 miliona KM od Vlade FBiH koji će putem Federalnog zavoda za zapošljavaje biti stavljeno na raspolaganje Zavodu za zapošljavanje TK, koji će kroz programe ta sredstva staviti privredi na raspolaganje.

Mišljenja je da je poljoprivreda resurs ovog kantona na kome, kako tvrdi,  kantonalna vlada zasniva i određene strategijske politike, napomenuvši da je u 2016. godini bilo 700 novoregistrovanih poljoprivrednih obrtnika, što je uticalo na procenat povećanja zaposlenosti.

Gutić podvlači da će ove godine sredstva za poticaje u poljoprivredi biti povećana za osam posto te da se očekuje da će značajnija sredstva biti povučena i s nivoa Federalne vlade.

Također, Vlada TK putem Direkcije regionalnih cesta planira u 2017. godini da izvrši sve potrebne pripreme na realizaciji kredita u visini od 20 miliona KM kojim bi se riješila pitanje loše cestovne infrastrukture.

Gutić je još poručio da je cilj ove vlade da osigura povoljan sigurnosni ambijent na prostoru kantona, koji je protekle godine bio zadovoljavajući, izuzimajući nekoliko incidenata koji su u posljednje vrijeme izazvali uznemirenost građana.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara