Dom naroda FBiH - Foto: Arhiv

Delegati Doma naroda Federalnog parlamenta danas su okončali posljednju sjednicu u ovoj godini na kojoj su usvojili Prijedlog budžeta FBiH za 2017., čime je Federacija dobila budžet za narednu godinu u iznosu od 2.747.628.075 KM.

Uz to prihvaćen je i popratni akt - Zakon o izvršenju budžeta FBiH za 2017. godinu, kao i dopuna Zakona o budžetima u FBiH, kojom se propisuje da budžet Grada Mostara za 2017. donosi gradonačelnik i njegov pomoćnik za finansije jer Mostar već godinama nema novu vlast pošto se ne održavaju izbori.

Nakon objave u Službenim novinama FBiH na snagu će stupiti Zakon o dobrovoljnim penzijskim fondovima, kao i izmjene Zakona o doprinosima, Zakona o leasingu, Zakona o investicijskim fondovima, Zakona o tržištu vrijednosnih papira i Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i ostale odredbe o obveznom osiguranju od odgovornosti, budući da ih je usvojio Dom naroda, a ranije Predstavnički dom.

Također, delegati su dali saglasnost Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za izdavanje energetske dozvole JP Elektroprivreda HZHB za izgradnju vjeroelektrane Mesihovina.

Prihvaćeni su finansijski planovi za narednu godinu Federalnog zavoda za zapošljavanje, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH.

Dom naroda odobrio je zaduženja Federacije kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekt modernizacije cesta u FBiH i kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta popravak nakon polava i modernizacija.

 

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara