-

Dolazimo do kraja još jedne kalendarske godine i vrijeme je za rekapitulaciju iste. Tačnije, došlo je vrijeme da pogledamo koje su to bile najbolje aplikacije za Android korisnike.

Ipak, pratiti svaku aplikaciju na Play Storeu je nemoguće i ono što se nama sviđa, možda se neće svidjeti vama i obrnuto. Zato je uvijek dosta teško pisati ovakve tekstove. Pogotovo zato jer se svaki dan uploada veliki broj aplikacija na Store, pa mnoge prođu „ispod radara“. Milioni aplikacija, a veliki postotak istih zapravo i nije dobar.

Mnoge aplikacije su samo jeftina kopija drugih (popularnih) aplikacija. Na kraju ipak one dobre isplivaju na površinu, dok one – u pravilu – loše, ostanu nezapamćene. Ono što ćete ovdje naći na listi su aplikacije koje su se nama svidjele i koje mislimo da biste trebali probati. Većina aplikacija su besplatne, pa nemate izliku da ih ne skinete i probate koristiti.

Prisma (besplatna)

Android telefoni danas imaju vrhunske kamere i s njima možete raditi jako dobre aplikacije. Usudili bi se reći nikad bolje, no nekad jednostavno ne želite „običnu fotografiju“. Možda jednostavno želite nešto zabavno i drugačije. Ukoliko se nalazite u tome, trebali biste probati Prismu. To nije obična aplikacija koja samo nadoda filter na vašu sliku. Ova aplikacija koristi AI kako bi dekonstruirala vašu sliku i ponovno ju sastavila u nekom novom stilu. Trenutačno je dostupno preko 30 različitih stilova koje možete primijeniti na svoje slike. Nakon obrade slike, možete ju direktno podijeliti na nekoj od društvenih mreža ili ju možete jednostavno spremiti na svoj uređaj.

Radon (besplatna)

Google Nearby je funkcionalnost koja se jako malo koristi i za koju mislimo da ju korisnici nisu prepoznali. Riječ je o funkcionalnosti koja na inteligentan način može shvatiti da su dva uređaja jako fizički blizu koristeći Bluetooth i ultrazvučne impulse. Postoje mnogi načini na koje programeri mogu iskoristiti tu funkcionalnost, a Radon ju koristi za razmjenu sadržaja. Ne morate se brinuti za korisničke račune niti kreirati još jedan. Jednostavno putem Radeona podijelite link do sadržaja (na vašem uređaju) i svi koji koriste Radon u vašoj blizini će ga moći vidjeti i preuzeti. Jako dobar i brz način razmjene podatak. Nama se ovo jako sviđa, ali pazite što dijelite i tko vam je u blizini.

Backdrops (besplatna / 1.49$)

Većina aplikacija sa wallpaperima i temama su ultra ružne. Osim što su loše isprogramirane, pune su loših reklama i ne možete ništa stisnuti, a da vam se ne otvori kakva reklama ili slično. Uz to, te iste aplikacije su pune slika male rezolucije. Backdrops bi trebala biti potpuno suprotna aplikacija – dedicirana aplikacija sa wallpaperima, bez reklama i sa slikama visoke rezolucije.

Aplikacija svako malo dobiva nove slike koje programeri stavljaju u aplikaciju, te možete i vi kao korisnik poslati svoju sliku. Postoje njihovi filteri koji filtriraju „smeće“ od slika, tako da možete biti relativno sigurni da ćete u bazi slika imati više-manje dobre wallpapere.

Postoje dvije varijante aplikacija – besplatna i ona koja se plaća. Potonja će vam otključati premium kolekciju slika, te mogućnost spremanja offline slika.

Velociraptor (besplatna)

Google Maps je odličan da vas odvede od točke A do točke B, no koliko će vam trebati za tu istu rutu? Interface Googleove navigacije još uvijek ima nekih nedostataka pa tako nemate upozorenja kad pređete određenu brzinu i slično. Velocitaptor to ima i radi praktički sa bilo kojom aplikacijom za navigaciju. Unutar njega ćete postaviti određene postavke i to je to. Kada pokrenete, na primjer, Google Maps i vozite se cestom, Velociraptor će vam iskočiti i reći da vozite prebrzo i slično. On podatke vuče sa nekoliko izvora, ali većinu toga „dohvaća“ sa OpenStreetMapa. Nažalost, to neće pokriti naše sve lokalne (seoske) ceste, ali bude veliku većinu. Jedna od rijetkih aplikacija koja vam može pomoći da ne platite kaznu za prebrzu vožnju.

Newsfold (besplatna / 2.49$)

Na Internetu je jako puno vijesti – neke su prave, neke su lažne. Newsfold je jako moderan čitač vijesti koji vam omogućava da čitate vijesti sa onih izvora s kojih vi to želite. Aplikacija ima jako čisto sučelje i možete njome upravljati raznim gestama. Također, u Newsfold se možete logirati sa postojećim Feedly ili Inoreader korisničkim računom, te tako povući „izvore“ s kojih želite čitati vijesti. Mogli bismo reći da je Newsfold mješavina RSS čitača i „obične“ aplikacije za čitanje vijesti.

Ivy (besplatna)

Ako ste vlasnik Samsung telefona možda imate Edge ekran koji sa sobom nosi nekoliko vrhunskih mogućnosti, a jedna od njih je Edge panel. Za one koji ne znaju, radi se o interfaceu koje se pojavljuje na ekranu, a sadrži aplikacije, vijesti i ostalo, ali taj panel nije baš konfigurabilan. Ivy je bolja verzija tog panela koja radi na svim Android uređajima.

Nakon što instalirate Ivy, dobijete poluprozirni meni na rubu ekrana kojeg možete otvoriti i unutra možete staviti kratice do vaših omiljenih aplikacija, kontakata, te koristiti isti kao RSS čitač u kojem se pojavljuju vijesti. Jako korisna aplikacija ako ju dobro podesite.

Inkwire (besplatna)

Inkwire bi mogli opisati kao TeamViewer za mobilne uređaje. Svi oni koji su pokušali popravljati mobilni telefon preko udaljene aplikacije, znaju kolika je to komplikacija i koliko je teško inkonfigurirati aplikacije kako biste se mogli spojiti. Inkwire je to maksimalno pojednostavnio. Kada se želite spojiti na nečiji mobilni uređaj, sve što on treba je upaliti Inkwire aplikaciju i izgenerirati vam broj od 12 znamenki. Vi ćete taj isti broj upisati kod sebe u aplikaciju i vidjeti ćete ekran udaljenog mobitela na koji ste se spojili. No, vi nećete ništa na njemu moći raditi. Vi ćete moći crtati po ekranu (npr. Zaokružiti gumb koji treba stisnut), a onda će osoba čiji je mobitel isti taj gumb stisnuti. I tako ćete ju navoditi da nešto napravi. Također, unutra je integrirana i VoIP usluga tako da možete pričati tokom sesije.

Flyperlink (besplatna / 0.99$)

I sa Android Nugatom, teško je koristiti multitasking na Android uređajima. Točnije, postoje određena ograničenja gdje aplikacija može biti, kako će biti smještena i slično. Flyperlink će dopustiti da resizeate ekran web preglednika. Ova aplikacija ima svoj način renderiranja web stranica i sve će se prikazivati kao plutajući balončići na ekranu, koje ćete moći otvarati i zatvarati kako želite, te pri tome raditi nešto drugo na mobitelu. Probajte ju, jako je korisna. U biti je besplatna, ali vam preporučamo da platite tih 99 centi. S time ćete se riješiti dosadnih reklama.

Contextual App Folder (besplatna)

Svi mi koji koristimo pametne telefone imamo naviku instaliranja novih aplikacija, ali rijetko mičemo stare. Barem dok imamo mjesta na telefonu. Na taj način imamo hrpu aplikacija na telefonu i naći onu koja nam treba je ponekad teško. Ova aplikacija je super što vam u ovisnosti o nekom kriteriju kreira na početnoj stranici folder sa aplikacijama koje vam trebaju. Recimo, možete napraviti folder koji će se pojaviti na vašem ekranu u onom trenu kada spojite slušalice na vaš uređaj. U taj folder ćete vjerojatno staviti aplikacije za slušanje glazbe. Možete također napraviti folder koji će se stvoriti kada dođete na posao i spojite se na WiFi u vašoj firmi. U tom folderu ćete vjerojatno imati aplikacije vezane uz posao. Ukratko – aplikacija kreira folder u ovisnosti o nekom kontekstu i to zna biti i više nego korisno jer će se taj folder konstantno mijenjati u skladu sa vašim potrebama.

PhotoScan (besplatna)

I za kraj nam ostaje PhotoScan. Riječ je o aplikaciji koja vam dozvoljava da stare fotografije pretvorite u visoko kvalitetne digitalne fotografije. Svjesni smo činjenice da danas praktički više nitko ne razvija slike iz filma (op.a. ovdje isključujemo razno razne hipstere), nego je sve digitalizirano.

Ova aplikacija radi na principu da vi slikate staru fotografiju – prvi puta cijelu, a onda pojedinačne segmente. PhotoScan onda složi te segmente u kvalitetnu digitalnu fotografiju bez distorzija ili odbljeska. Te aplikacije se mogu automatski pohraniti na Google Photo servisu.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara