-

Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS) večeras je u sarajevskoj Vijećnici upriličila svečanost dodjele nagrade, kao izraz poštovanja i priznanja prema umjetnicima, muzičkim stvaraocima i svima koji doprinose očuvanju muzičke tradicije Bosne i Hercegovine, ljudima čiji rad i djelovanje uveseljavaju čitave generacije.

Dobrodošlicu gostima poželio je predsjednik Skupštine AMUS-a Edin Dervišhalidović, koji je ukazao na to da je AMUS okupio na jednom mjestu umjetnike, autore, stvaraoce iz BiH, i to je dobar primjer svima da se sve može kad se hoće.

- Bez obzira koliko nam se čini uzaludnim ono što radimo, što se možda uvijek ne snalazimo, ali večeras svjedočimo lijepom događaju, kulturi zahvaljivanja - kazao je Dervišhalidović i dodao da nagrade predstavljaju svojevrsno priznanje autorima.

Generalna direktorica Stručne službe AMUS-a Lejla Trnčić istakla je da su svi autori u BiH konačno okupljeni na jednom mjestu, u AMUS-u koji sve uspješnije ostvaruje prava svih autora na teritoriji BiH.

-  Jedan od načina da se skrene pažnja na članove i muzičke autore uopće, upravo je dodjela nagrada koja nije samo od lične važnosti za nagrađenog autora, već je značajna kako za AMUS, tako i za struku, jer se na taj način i drugi potiču na još bolji rad - kazala je Trnčić.

Dodijeljene su nagrade onima čiji je rad u domenu autorskog stvaralaštva ostavio poseban trag.

Nagrada  „Avdo Smailović“, za autorsko stvaralaštvo u području ozbiljne muzike, pripala je Asimu Horoziću, nagrada „Fra Grgo Martić“, za promociju muzike naroda u BiH pripala je Damiru Imamoviću, nagrada „Vlado Milošević“ za muzičku publicistiku i muzikologiju pripala je Ivanu Čavloviću.

Nagradu „Kemal Monteno“ za autorsko stvaralaštvo u području zabavne/popularne muzike, dobio je Edin Dervišhalidović, nagradu „Ismet Alajbegović Šerbo“ za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicionalne muzike dobili su Saša Pavlović i Miodrag Milekić.

Nagrada „Slobodan Bodo Kovačević“ za autorsko stvaralaštvo u oblasti instrumentalne muzike dobio je Muris Varajić, a nagradu „Dražen Ričl“ za najboljeg mladog autora dobio je Đorđe Jovančić.

Dobitnici nagrade za životno djelo su Nazif Gljiva, a posthumno su nagrađeni i Esad Arnautalić, Zaim Imamović, Ismet Alajbegović Šerbo, Duško Trifunović, Jozo Penava, Rade Jovanović, Safet Kafedžić, Jovica Petković, Spaso Berak, Kemal Monteno i Jadranka Stojaković.

Nagrada „Cvjetko Rihtman“ za najboljeg studenta muzičkih akademija u BiH dodijeljena je ranije tokom ove godine studentima Hananu Hadžajliću iz Muzička akademija Sarajevo, Leonori Bajramoski iz Muzičke akademije Istočno Sarajevo, Marti Čolak iz Muzičke akademije Mostar i Davidu Mastikosi iz Muzičke akademije Banja Luka.

Tokom manifestacije upriličen je bogat muzički program članova AMUS-a, hor „Banjalučanke“, Draško Spasojević, Muris Varajić i Sinan Alimanović.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara