-

 Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Zorana Mihajlović danas su u Sarajevu potpisali Sporazum o cestovnom prijevozu između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Ministar Jusko je nakon potpisivanja kazao novinarima da su BiH i Republika Srbija ocijenili potrebnim da se pitanje drumskog prijevoza putnika i tereta uredi novim sporazumom.

Prije svega, naveo je, ovim sporazumom preciznije je definiran sam predmet ugovaranja, „umjesto termina roba novim sporazumom koristi se termin tereti, koji ima puno širi smisao“.  

Ministar Jusko naglašava da je posebno značajno što se ovim sporazumom precizira način obavljanja linijskog pograničnog prijevoza između dvije susjedne općine koji se obavlja bez dozvola, na osnovu redova vožnje odobrenih od oba nadležna organa i  bez obaveze poštivanja principa reciprociteta.

- Precizirana je odredba koja se odnosi na pitanje poreza, taksi i drugih dažbina po kojima su prijevoznici država ugovorenih strana koji obavljaju prijevoz putnika i tereta na principu reciprociteta izuzeti od poreza, naknada i taksi vezanih za vlasništvo i upravljanje vozilima - pojasnio je ministar Jusko.

Po njegovim riječima, Sporazum predviđa postojanje mješovite komisije koju čine predstavnici obje ugovorene strane koja prati provođenje sporazuma i predlaže rješenja mogućih problema.

- Nakon sastanka u Beogradu, ministrica Mihajlović i ja dogovorili smo niz aktivnosti koje treba da realiziramo na terenu. Potpisivanje ovog sporazuma je samo jedan od njih. U narednom periodu imamo još dosta toga što ćemo riješiti i što će našu saradnju učiniti efektivnijom, efikasnijom - kazao je ministar Jusko.

Najavio  je i jedan infrastrukturni projekt čiji su inicijatori bili ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, a to je brza cesta Sarajevo - Beograd.

- Da bi se ekonomska situacija u bilo kojoj zemlji razvijala na pravi način, transportna infrastruktura je jedan od ključnih faktora u svemu tome. Nakon sastanka u Turskoj, koji su imali uvaženi ministri, ministrici Mihajlović i meni prenesena je inicijativa da su turski investitori spremni na investiranje i finansiranje projekta brze ceste Sarajevo - Beograd - kazao je Jusko.

Istaknuo je da su oba ministarstva itekako zainteresirana za povezivanje dviju zemalja, pogotovo brzom cestom.

- U narednom periodu ćemo definirati rutu. Ono što mogu prenijeti jeste da su premijeri obiju zemalja zainteresirani za ovaj izuzetno bitan infrastrukturni projekat. U ovom momentu ideja je tu, želja i htijenje da se napravi takav projekat postoji, sada je samo stvar da napravimo dinamiku u kojem ćemo pravcu ići - kazao je ministar Jusko. 

Ministrica Mihajlović je također kazala da žele da grade brzi put Beograd-Sarajevo, te da je danas dogovoreno da se formira jedna zajednička radna grupa između dva ministarstva.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara