Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u saradnji s Interresornom radnom grupom za praćenje provedbe Sigurnosne politike BiH, organizirala je danas u Tuzli napredni kurs iz oblasti Sigurnosne politike BiH. 

Kurs je namijenjen predstavnicima institucija koji su pohađali osnovni dvosedmični kurs iz oblasti Sigurnosne politike BiH, a ima za cilj upoznati polaznike o aktuelnim informacijama iz ove oblasti radi njihovog profesionalnog usavršavanja i unapređivanja stečenih znanja.

Zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH Alexander Chuplygin kazao je da je OSCE partner domaćim institucijama u organizaciji tečaja još od 2006. godine, kada je usvojena Sigurnosna politika BiH.

Dodao je da je ovaj kurs prilika da se unaprijedi provedba te politike, naglašavajući uloge i obaveze institucija BiH i druge aktere u ovoj oblasti.

Ističe da je ovaj kurs forum za preispitivanje širokog spektra kompleksnih aspekata, te daje uvid u trenutnu sigurnosnu politiku.

Također, mišljenja je da svi akteri, vladini i nevladini, uključujući i privatni sektor, medije i građansko društvo, imaju važne uloge u sigurnosti ove zemlje.

-U modernom društvu sigurnost zahtijeva multidimenzionalan pristup, saradnju, koordinaciju te razmjenu različitih resursa i podataka - kaže Chuplygin, dodavši da će OSCE nastaviti da bude partner u provedbi sigurnosnih mjera u BiH.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH i predsjedavajući Interresorne radne grupe Mijo Krešić kaže da je, kada je u pitanju obuka i provedba dokumenta Sigurnosna politika, potrebno stvoriti način razmišljanja kod aktera da sigurnost nije samo vojska i policija, nego nešto daleko šire te u svim elementima koji su definirani u ovom dokumentu treba napraviti određeni napredak. 

Krešić naglašava da je u ovom dokumentu zadan okvir u kojem treba da se kreiraju politike u različitim segmentima, od ljudskih prava i sloboda, zaštite okoliša, putem gospodarske, vanjske, unutarnje, finansijske politike, sve ono što izravno utječe na generiranje napretka BiH.

Učesnici naprednog kursa su predstavnici policijskih tijela, oružanih snaga, akademske zajednice i javnih preduzeća.

Oznake: #OSCE #BiH
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara