Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas na sjednici Informaciju o provođenju stečajnog postupka u privrednim društvima s većinskim državnim kapitalom u kojima je pokrenut stečajni postupak u 2015. godini.

Ministar industrije, energetike i rudarstva TK-a Srđan Mićanović na pres-konferenciji je naveo da je tokom 2015. godine pokrenut stečaj nad privrednim društvima u Tuzli - Tvornica transportnih uređaja (TTU), Livnica čelika, Polet i Fabrika obuće "Aida".

Za predstečajne postupke tokom 2015., istakao je, kantonalna vlada je uplatila više od 250.000 KM za uvezivanja radnog staža radnicima koji su završili na evidenciji zavoda za zapošljavanje.

Mićanović navodi da kantonalna vlada ima saradnju sa stečajnim upravnicima u spomenutim privrednim društvima, te da su dostavili informacije kako su vođeni stečajni postupci.

-Analizom izvještaja stečajnih upravnika konstatovano je da su se stečajni postupci odvijali u skladu sa zakonom, ali imovina ovih društava otežano i usporeno se unovčava, zbog čega se ne izvršavaju obaveze prema povjeriocima - naglašava Mićanović.

Dodao je da poseban problem predstavljaju obaveze prema radnicima zbog neuvezanog radnog staža, zbog čega radnici štrajkuju u krugu preduzeća u stečaju.

Ističe da su spomenuta privredna društva dosad imala dvije ili tri prodaje stečajne imovina, ali se na tim prodajama nije pojavljivala nijedna ponuda.

-Očekujemo da se počne unovčavati imovina i da se uvezuje radni staž radnicima u stečaju - poručuje.

Naglasio je da se u decembru očekuje konačno razrješenje pitanja TTU-a po modalitetu koji je prezentiran prethodnih mjeseci, dodavši da bi se unovčavanjem stečajne imovine ovog privrednog društva u Tuzli zatvorila određena potraživanja za uvezivanje radnog staža radnika.

Podsjetio je i da je Fabrika obuće "Aida" u stečaju potpisala zakup prostorija firmi Intral BH koji trenutno upošljava više od 300 zaposlenika, te da će se realizirati potpisani Sporazum kojim se kantonalna vlada obavezala da će ispuniti Program uvezivanja radnog staža radnicima.

-Pokušavamo sa stečajnim upravnicima da razriješimo goruće probleme, da se što prije završe potraživanja prema radnicima, da bi se uvezao radni staž - poručio je Mićanović.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara