-

Festival će, po tradiciji, biti održan na Međunarodni dan djeteta, a ovaj put u posebnom svečanom izdanju, jer slavi 10. rođendan.Deseti Festival dječijeg muzičkog stvaralaštva "Mali kompozitor", čiji je osnovni cilj afirmacija samostalnog dječijeg i literarnog stvaralaštva, te motivacija i podsticanje mališana na dalji rad,  bit će održan sutra u Dječijem pozorištu RS-a u Banjoj Luci.

- U trci za pobjednika naći će se 16 kompozicija, a najbolje od njih izabrat će četvoročlani dječiji žiri čija će imena biti objelodanjena na dan održavanja festivala. Moguće je i telefonsko glasanje, tako da će glasovi publike predstavljati petog člana žirija u izboru tri najbolje kompozicije – rekao je Feni direktor 10. jubilarnog festivala Mladen Matović.

Festival „Mali kompozitor“ ima jedinstvenu koncepciju i jedini je festival u RS-u i BiH koji u potpunosti uređuju djeca u svakoj njegovoj sferi.

-Kao jedinstvena kulturno-obrazovna manifestacija,  koja je posebno  značajna sa aspekta vaninstitucionalnog obrazovanja djece i omladine,  festival ‘Mali kompozitor’ već godinama omogućava aktivno učešće djece  u svakoj njegovoj sferi – djeca su kompozitori, tekstopisci, izvođači, voditelji i jedini žiri na festivalu – kaže Matović.

"Mali kompozitor" je jedan od rijetkih festivala sa uporištem u zvaničnom nastavnom planu i programu za osnovnu školu, te jedini festival koji se u  potpunosti realizuje pod okriljem struke.

- I ove godine je u realizaciju festivala uključeno više od  četrdeset muzičkih pedagoga (univerzitetskih profesora, profesora srednjih i osnovnih muzičkih škola i veliki broj nastavnika Muzičke kulture), što mu daje specifičan dignitet i poseban pedagoško-edukativni karakter – naglašava Matović.

Zahvalio je kolegama nastavnicima i stručnim saradnicima koji su uspjeli motivisati veliki broj svojih učenika na autorski rad.

-Prilikom odabira najboljih radova selekciona komisija je i ove godine konstatovala pomak u kvalitativnom i kvantitativnom smislu a posebno nas raduje što kroz naš festival i ove godine nastavljamo sa edukacijom i promovisanjem talentovane  djece iz manje razvijenih i nerazvijenih sredina, kazao je direktor festivala.

U proteklih  deset godina, festival „Mali kompozitor“ je prepoznao gotovo dvije stotine talentovane djece iz čitave BiH, omogućivši punu afirmaciju njihovih muzičkih i literarnih kreacija, te rad sa najboljim muzičkim pedagozima regiona. 

-'Mali kompozitor' se već godinama bavi i specifičnim oblicima inkluzije djece i njihovih porodica, te sa ponosom ističemo da je UNICEF i ove godine partner našeg festivala. Povodom  jubilarnog desetog festivalskog izdanja, Direkcija festivala je odlučila da objavi specijalno izdanje u vidu dvostrukog kompakt diska sa svim dosadašnjim festivalskim kompozicijama i odabranim matricama, a koji će, iskreno se nadamo, pronaći svoju primjenu u nastavnoj praksi, te na svim onim mjestima koja  još uvijek drže do kvalitetne dječije pjesme. Jubilarni festival će ujedno biti i prilika da se prisjetimo svih dosadašnjih pobjednika, te da napravimo svojevrsnu rekapitulaciju svega onog što je urađeno u prethodnom period. Ponosni smo na naših deset godina jer danas je u kulturi najteže trajati – naglašava Matović.

Organizator festivala je udruženje „Art puls“, generalni pokrovitelj je Kabinet predsjednika Republike Srpske, a pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Grad Banja Luka.

Oznake: #Banja Luka #BiH
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara