-

Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa kantonalnim javnim preduzećem Vodovod i kanalizacija realizira dva značajna infrastrukturna projekta iz oblasti vodovodne i kanalizacione mreže u Naselju heroja Sokolje i Briješću.

Tim povodom načelnik Općine Semir Efendić i direktor KJKP "ViK" Nezir Hadžić zajedno sa saradnicima i građanima obišli su danas radove u ulici Franje Kluza, gdje je u toku izgradnja pumpne stanice koja će vodom snabdijevati rezervoar za vodu, ranije izgrađen u Sokolju, kao i dio Viteške ulice, koji je nedavno preimenovan u ulicu prof. dr. Ramiz Velić, gdje su izgrađene nova kanalizaciona i vodovodna mreža, a mještani su prvi put ispred svojih kuća dobili asfalt.

- Izgradnjom pumpne stanice, odnosno vodovodnog sistema Briješće-Sokolje, vodom će se snabdijevati naselja Sokolje i Zabrđe, koja su sada izvan zone snabdijevanja i koriste improviziranu mrežu koja nije adekvatna. Zbog toga Općinska služba civilne zaštite tokom cijele godine dostavlja vodu u cisternama za dijelove naselja gdje je situacija najteža - kazao je načelnik Efendić.

Projekat izgradnje pumpne stanice koštat će oko 300.000 KM, a finansira ga Općina Novi Grad, uz nadzor Javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija.

Kada su u pitanju radovi izvedeni u Viteškoj ulici, Efendić je pojasnio da je Općina zajedno s preduzećem ViK u prošloj i ovoj godini uradila oko 1.300 metara nove vodovodne mreže, na koju je priključeno oko 100 stambenih objekata. Uz to, urađeno je po 650 metara fekalne i oborinske kanalizacione mreže, te asfaltirano oko 600 metara ulice.     

Direktor Hadžić istakao je značaj projekata koji se realiziraju na zahtjev lokalne zajednice.

- Nakon izgradnje pumpne stanice radit će se distributivni cjevovod prema rezervoaru Sokolje, nakon čega ćemo izvršiti i polaganje distributivne mreže i na taj način omogućiti uredno vodosnabdijevanje za stanovništvo koje živiti na ovom području. Projekat koji je urađen u Viteškoj ulici, iznimno je važan za vodvod i njegov sistem, jer ukupno u našoj mreži imamo oko 25 posto bespravne mreže nad kojom nemamo nikakav nadzor. Ugradili smo materijale koji podliježu našim tehničkim pravilima, tako da sada mi upravljamo tim sistemom - kazao je Hadžić.   

Radovi na vodvodnoj mreži koštali su oko 150.000 KM, dok je separatna kanalizaciona mreža koštala oko 100.000 KM, a rekonstrukcija ceste oko 120.000 KM. Sredstva su obezbijeđena kroz budžete Općine Novi Grad za 2015. i 2016. godinu. Radove na izgradnji i rekonstrukciji saobraćajnice i separatne kanalizacione mreže izvodila je firma "Orman", dok je radove na vodovodnoj mreži, u vrijednosti od oko 16.000 KM izvelo preduzeće "ViK" iz vlastitih sredstava, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara