Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), uz podršku Misije OEBS-a u BiH, organizovat će danas u Banjoj Luci okrugli sto o vladavini prava i reformi pravosuđa.

Osim predstavnika svih nivoa zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, te predstavnika Misije OEBS-a i Kancelarije specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR) u BiH, u radu skupa, na kome se očekuju odgovori na pitanja o aktuelnom stanju u procesu reforme pravosuđa u kontekstu evropskih integracija BiH, učestvovat će i nosioci najviših pravosudnih funkcija u BiH.

Programom okruglog stola predviđena su uvodna obraćanja predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikole Lovrinovića, zamjenika šefa Misije OEBS-a u BiH Alexandera Chuplygina i šefa Odjela za vladavinu prava EUSR-a Richarda Wooda.

Uvodničari u temu “Aktuelno stanje i ciljevi u procesu reforme pravosuđa u BiH na putu evropskog integrisanja” bit će sekretar Ministarstva pravde BiH Željko Bogut, kao i ministri pravde Federacije BiH i Republike Srpske Mato Jozić i Anton Kasipović.

O ulozi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH u procesu reforme pravosuđa govorit će potpredsjednica VSTS-a Jadranka Lokmić-Misirača, dok će o funkcionisanju Tužilaštva i Suda BiH s osvrtom na prihvatanje evropskih standarda govoriti predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso i vršiteljka dužnosti glavnog tužioca BiH Gordana Tadić.

Okrugli sto u Banjoj Luci, četvrti je u nizu okruglih stolova o otvorenim pitanjima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koje je u ovoj godini, uz podršku Misije OEBS-a u BiH, organizovala Zajednička komisija za evropske integracije PSBiH.

Osim informisanja o reformskim obavezama BiH na putu ka EU, cilj tih okruglih stolova jeste da se, kroz konstruktivan dijalog, afirmiše proces evropskih integracija u svim oblastima života i segmentima društva, posebno u ekonomiji, pravosuđu, javnoj upravi, obrazovanju, nauci i kulturi, kao i da se istaknu i popularišu prednosti ispunjavanja evropskih standarda kroz proces pridruživanja EU, saopćeno je iz PSBiH.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara