Prezentirana oprema za mehatroniku  kojom su sada opremljene sve škole na području Općine Novo Sarajevo.

Posjeta osnovnoj školi „Grbavica  II“  održana je  27. septembra ove godine  u povodu završetka aktivnosti na opremanju kabineta mehatronike, ali i sanacije objekta škole.  Osnovnu školu posjetili su općinski načelnik  Nedžad Koldžo i predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Igor Gavrić, te ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo  Elvir Kazazović.

Općina Novo Sarajevo osigurala je i za ovu novosarajevsku osnovnu školu opremu za mehatroniku za kabinet tehničke kulture koja je ovom prilikom biti prezentirana.

- Imajući u vidu da se u završnim razredima osnovne škole u okviru predmeta tehnička kultura izučava oblast mehatronike, te da školski kabineti na području Kantona Sarajevo nisu adekvatno opremljeni, Općina Novo Sarajevo je pristupila projektu opremanja kabineta svih osnovnih škola na području Novog Sarajeva potrebnom opremom kako bi se pobudio interes učenika za zanimanja tehničke struke, istakao je načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

Posjeta je upriličena i u povodu završetka radova na sanaciji objekta ove osnovne škole.  U okviru Sporazuma o sufinansiranju realizacije projekta Sanacija objekata osnovnih škola na području općine Novo Sarajevo koji je općina potpisala sa  Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo izvršena je sanacija krova OŠ „Grbavica II“.  Na osnovu ovog Sporazuma Općina Novo Sarajevo je izdvojila sredstva od oko 115.000 KM za sanaciju krovova i na  objektima  OŠ „Pofalići“, te  OŠ „Grbavica I“. Općina Novo Sarajevo osigurala je i sredstva od oko 10.000 KM za izradu projektne dokumentacije za sanaciju vanjske fasade i stolarije za aplikaciju projekta energetske efikasnosti za objekat JU OŠ „Hrasno“. Ovom prilikom općinski načelnik Nedžad Koldžo uručio je urađenu  projektnu dokumentaciju i energetski audit za objekat škole ministru Kazazoviću, koji je ovom prilikom najavio da će sredstva za realizaciju projekta biti predviđena u Budžetu Kantona Sarajevo  za narednu godinu.

Izvršena je i sanacija platoa dvorišta škole „Grbavica II“,  a za ove namjene izdvojeno je oko  30.000 KM. Vlada Švicarske, Vlada Lihtenštajna i Fondacija Medicor obezbijedile su sredstva  u iznosu od 11.500 KM u okviru projekta „Male romske inicijative - Dvorište škole Grbavica II“ koji implementira NVO „Budi moj prijatelj“ kao dio projekta „Uključivanje i obrazovanje Roma u BiH- 2016“. Preostala sredstva u iznosu od 18.500 KM osigurala je Općina Novo Sarajevo. U sklopu ovog projekta izvršena je zamjena dotrajalih ivičnjaka, izvedena je adekvatna odvodnja površinskih voda, kao i asfaltiranje cjelokupne plohe kako bi se obezbjedilo sigurno kretanje djece u krugu školskog dvorišta.

Općinski načelnik Nedžad Koldžo i predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Igor Gavrić posjetili su potom i osnovnu školu „Čengić Vila I“ za koju je također osigurana oprema iz mehatronike, čime je okončan projekat kojim su opremljene sve osnovne škole na području općine kao prve u Kantonu Sarajevo.

 
 
 
Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara