-

Općina Ilidža objavila je publikaciju "Riječ nije slovo na papiru 2" sačinjenu od faksimila i tekstova  objavljivanim u printanim medijima.   Kroz prezentirane faksimile zabilježen je rad Općinskog načelnika i općinske administracije koji na najbolji način potvrđuju rad i realizaciju zacrtanih ciljeva i programa sačinjenih u Strategiji razvoja Općine Ilidža.

U publikaciji je istaknuto da se Općina Ilidža prema podacima Federalnog zavoda za programiranje razvoja (FZZPR) a prema indeksu razvijenosti među deset najrazvijenih općina  Općina Ilidža se pozicionirala na četvrto mjesto. Jednako tako po izvještaju Zavoda za statistiku BiH je bila najposjećenija turistička destinacija u BiH sa najvećim brojem turista te najvećem brojem noćenja u 2015. 

"Nevjerovatno je koliko je ova knjiga, druga po redu, u riječi i slici potvrđuje definiciju da se društvena morfologija odnosi na demografiju i geografiju seoskih i gradskih centara. U knjizi je zastupljena i društvena morfologija koja pokriva društvo iz vana : ulice, zgrade, vodovode, infrastrukturu, saobraćajnice, fabrike, privredu, ekonomiju, industriju ali i društvena fiziologija koja pokriva društvo iznutra kroz dječije vrtiće, obdaništa, škole, biblioteke, čitaonice, fakultete, univerzitete i dinamične međuljudske aktivnosti.

Nije uzalud davno sažeto a jasno i precizno kazano, civilizacija je jednako komunikacija. Da je civilizacija jednako komunikacija vjerodostojno i nepobitno svedočanstvo je Općina Ilidža unazad zadnjih 10 godina sa dva dinamična inovativna vizionarska i kompetentna načelnika, rahmetli Amerom Ćenanovićem i prof.dr.Senaidom Memićem.

Oni potvrđuju staru mudrost  da je blagodat u kretanju i pokretu  i da je  prava dobrota za ljudstvo  pogotovo Općinu  znanje u akciji. Sadašnji načelnik koji je naslijedio  Amera Ćenanovića , s kojim je bio najbliži saradnik, prof.dr. Senaid Memić  je učinio  jedan  izuzetan inovativan  i orginalan  potez.Izvršena je anketa među građanima  vezana za probleme.

Tom anketom  stekla se jedna direktna, demokratska , višeslojna, raznorodna i  obuhvatna slika odnosa, procesa i problema  a i potreba .Tako je Ilidža postala  Općina dinamike, neprestanog  pokreta , razvoja, komunikacije   i susretanja  ljudi"  napisao je,  između ostalog , recenzent  knjige prof. Mustafa Spahić.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara