- Foto: Arhiv

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović izrazio je uvjerenje da će se u narednih nekoliko dana postići dogovor o prihvatanju prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) ističući da bi bilo politički neodgovorno neiskoristiti priliku tokom predsjedavanja Slovačke Evropskom unijom.

Prihvatanje adaptacije SSP-a ključno je da bi BiH dobila pozitivan odgovor na aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, a upravo o tome bi se trebalo raspravljati najvjerovatnije 18. jula, iako može doći do pomjeranja tog datuma te je Čović dodao da je do tada neophodno uraditi sve.

Sljedeći korak bilo bi dobijanje upitnika, no prije toga potrebno je ispuniti ovaj uvjet, a Čović smatra da se od BiH traži malo, odnosno simbolično bez obzira na to kako to neko želio naglasiti, budući da je potrebno prilagoditi SSP i usavršiti mehanizam koordinacije.

Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH jednoglasno usvojilo prilagodbu SSP-a te je opći stav da je taj posao vođen dosta dobro, urađeno je sve korektno u pregovaračkom procesu i stvorili su se preduvjeti da se on parafira.

Potvrdio je da je razgovarao s potpredsjednikom vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Slovačke Miroslavom Lajčakom koji se zanimao da li će ovaj posao biti završen do sredine jula.

- Trebamo jasno zauzeti stav želimo li potvrdu za aplikaciju, ako želimo mi to moramo uraditi u ovoj sedmici vremena nema više. Napravljen je preduvjet za to, a da li ćemo se dogovoriti ne znam, no do preglasavanja u Predsjedništvu neće doći - jasno je kazao Čović.

Istaknuo je da BiH neće imati ovakvu priliku za narednih šest mjeseci predsjedavanja Slovačke, a poslije predsjedavanje preuzima Malta.

- Želim vidjeti ko je spreman biti politički neodgovoran, bez obzira na ciljeve, da ne iskoristimo nešto što smo potpuno formalizirali, završili i usvojili u Vijeću ministara i složili da je to maksimom koji smo mogli pregovaranjem dobiti - stav je Čovića.

No mišljenja je da se stalno pojavljuju novi problemi zbog čega je i pitao šta bi bilo sa SSP-om da nije bilo ovakve odluke direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o jedinstvenoj metodologiji obrade podataka popisa stanovništva.

- Slušali smo referendumska pitanja koja su nas opterećivala, sad je popis i to će proći, bio je problem i mehanizam koordinacije. Evidentno imamo snaga koje drukčije promišljaju kada je u pitanju evropski put BiH - kaže Čović.

Naglasio je da neki u BiH misle da će zbog prilagodbe SSP-a biti oštećeni, ali Čović ističe da za takvo što nema uporišta jer kvote koje su dogovorene nemaju nikakve štete za privrednike nego se radi o dobiti, te je zbog toga rečeno da je u tom smislu urađen maksimum.

- Mi ćemo imati gubitke u milionima jer ćemo odsjeći fondove i zatvoriti komunikaciju s tim tržištem koje nam je preznačajno, ako se možemo osposobiti. Kvote oko mesa i mlijeka su toliko simbolične u participiranju u odnosu na našu proizvodnju - potvrdio je Čović.

Iznio je podatak da kvote na mlijeko i mliječne prerađevine dolaze na postotak negdje dva do tri posto te tvrdi da nema govora o gubicima od stotine miliona KM, dodajući da je on za zaštitu bh. proizvodnje, ali ukidanje komunikacija nije način takve zaštite privrede.

Zaključio je da bi i sada 24 ili 25 država članica Evropske unije bezrezervno bile za pozitivan odgovor na bh. aplikaciju za članstvo u EU, ali BiH mora pokazati odgovornost i završiti svoj dio posla.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara