- Foto: Arhiv

Tim ekonomskih ek­sperata Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) boravio je prote­klih dana u BiH kako bi ut­vrdio opcije za novu ame­ričku finansijsku podršku našoj državi.

Riječ je o aktivnostima koje su u vezi s predloženim zakonom o formiranju američko-bosanskohercegovačkog fonda s budžetom od 30 miliona dolara u 2016. go­dini, a koji se već određeno vrijeme nalazi u proceduri u Kongresu SAD.

Radi se o aktu koji su pre­dložili republikanski sena­tor Roger Wicker i demokratska se­natorica Jeanne Shahcen, a čiji je cilj da doprinese oživljavanju raz­voja privatnog sektora, po­sebno u malim i srednjim preduzećima, pomogne pri­vredi BiH u cjelini, te pruži mogućnosti za veći priliv američkih investicija.

Ekonomski eksperti USAID-a utvrđuju efikasnost ovog pris­tupa, koji utvrđuje navedeni zakon te njegovu primjenji­vost u BiH.

- Stručnjaci su BiH raz­matrali mogućnosti primjene načina koji je predložen u Kongresu, ali i druge opcije. Njihovo   mišljenje bit će uzeto u obzir kada se bude odlučivalo o prijedlogu.

Prijedlog zakona, na 15 stranica, predviđa mjere za jačanje privatnog sektora, poboljšanje produktivnosti u postojećim preduzećima, stvaranje novih  radnih mjesta.

U zakonu je propisano da će fondom upravljati upravni odbor koji se sastoji od američkih građana koje imenuje predsjednik SAD u konsultacijama s admi­nistratorom USAID-a.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara