- Foto: Arhiv

Udruženje Vive Žene iz Tuzle, povodom obilježavanja 26. juna, Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, organizira od 18. do 26. juna u Tuzli niz aktivnosti kojima će poslati poruku tolerancije i mira, u okviru kojih se realizuje i kampanja "Za svijet bez torture“.

Direktorica udruženja Vive Žene Jasna Zečević kazala je da ovo udruženje već 22 godine radi na aktivnostima koje doprinose oporavku žrtava rata, ratne traume i nasilja u obitelji.

Ističe da će niz aktivnosti koje provode Vive Žene Tuzla u partnerstvu s organizacijama Medica Zenica, Udružene žene Banja Luka i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj ACED Banja Luka, a koje se realizuju u okviru projekta koji finansira Evropska komisija, doprinijet će da se ovaj datum obilježi pored Tuzle, i u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Banjoj Luci, Bihaću.

Zečević podvlači da zajednicu treba podsjećati da život ljudi koji su stradali u ratu i njihov oporavak ne ovisi samo o intervencijama profesionalaca koji rade s njima, već i o ponašanju i pristupu zajednice prema njima.

Podsjetila je također da zakon o žrtvama torture još nije donesen, iako se na tome radi od 2006. godine.

Smatra da najveću poteškoću za žrtve torture predstavlja to što nisu priznati i prepoznati u društvu i državi, što im uskraćuje mnoga prava te da država još nije utvrdila tačan broj žrtava koje treba da ostvare status koji zavređuju.

Koordinatorica Vive Žene Mima Dahić podsjetila je da je UN prije 29 godina na ovaj datum usvojio Konvenciju o zabrani torture te da je BiH potpisala tu konvenciju prije 10 godina, ali nije provela potrebne procedure.

Po njenim riječima, ovo udruženje već devet godina obilježava 26. juni, Međunarodni dan podrške žrtvama torture, radi davanja priznanja, poštovanja i podrške svim žrtvama rata, ratne torture u BiH i svijetu.

Ove godine je program više prilagođen djeci i mladima da bi se više radilo na prevenciji torture.

Manifestacija "Za svijet bez torture" počela je 18. juna na platou kod spomenika Ismeta Mujezinovića i Meše Selimovića, gdje tuzlanski umjetnik Romano Kuduzović  u 3D-tehnici oslikava planetu Zemlju sa zelenim listom koji izranja iz raspuknute planete Zemlje i predstavlja život koji je simbol života nakon torture.

Neke od aktivnosti koje će biti upriličene su promocija Zbornika radova–Rehabilitacija žrtava torture, umjetnička radionica za djecu i mlade, predstava Pozorišta mladih Tuzla "Ljepotica i zvijer", sadnja drveta za žrtve torture i dr.

Aktivnosti će biti održavane u Ateljeu Ismet Mujezinović, Domu mladih, hotelu Tuzla, Bosanskom kulturnom centru, centru grada i na šetalištu Slana Banja, a pokrovitelj manifestacije je Grad Tuzla. 

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara