- Foto: Arhiv

Centar javne bezbjednosti Doboj dostavio je Okružnom tužilaštvu u tom grad izvještaj protiv D.G. iz Modriče i Z.S. iz Banje Luke, zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo „zloupotreba ovlašćenja u privredi“.

Nezvanično, prijavljen je bivši direktor "Šuma RS" Dragan Grabovac i komercijalista Zoran Stojičić.

Za prvoprijavljenog D.G. postoji osnov sumnje da je kao odgovorna osoba u javnom preduzeću šumarstva „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac u februaru i aprilu 2015. godine sa privrednim društvom „Gora“ d.o.o. Teslić zaključio ugovore o sukcesivnoj isporuci trupaca četinara (ukupno 1.400 m3) ukupne vrijednosti  180.509,01 KM, iako je znao da navedeno privredno društvo ne posjeduje pilanske kapacitete, odnosno ne ispunjava minimalne tehničko-tehnološke uslove za primarnu preradu drveta.

Na osnovu ugovora, koji su zaključeni suprotno Odluci o načinu i uslovima prodaje šumskih drvnih sortimenata, koja je donesena od  Nadzornog odbora „Šume Republike Srpske“, te suprotno Upustvu o primjeni iste odluke koje je kao odgovorno lice donio i potpisao D.G., Šumsko gazdinstvo „Borja“ Teslić je tokom 2015. godine privrednom društvu „Gora“ d.o.o. Teslić isporučilo 956,10 m3 trupaca četinara, ukupne vrijednosti 126.425,13 KM.

Zaključivanjem ugovora i isporukom drvnih sortimenata privrednom društvu koje ne ispunjava minimalne tehničko-tehnološke uslove za primarnu preradu drveta oštećeni su ostali drvoprerađivači koji ispunjavaju potrebne uslove za primarnu preradu drveta, saopćeno je danas iz Centra javne bezbjednosti Doboj.

Za drugoprijavljenog Z.S. postoji osnov sumnje da je kao odgovorna osoba u službi za komercijalne poslove u Javnom preduzeću šumarstva „Šume Republike Srpske“ a.d. Sokolac, zajedno sa prvoprijavljenim potpisao navedene ugovore na osnovu kojih su drvni sortimenti isporučeni privrednom društvu koje ne ispunjava uslove i na osnovu kojih su oštećeni drugi prerađivači koji ispunjavaju tehničko-tehnološke uslove za primarnu preradu drveta.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara