- Foto: Arhiv

Program-menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI) Adis Arapović ocijenio je da se provedba Reformske agende ne odvija zadovoljavajućom dinamikom, ali da je zabilježen pomak na tržištu rada.

To je rekao tokom današnje pres-konferencije o izvještaju "Stanje nacije" koji je danas prezentiran u Sarajevu.

Arapović je također naglasio da je za nivo BiH i entiteta, samo 34 posto mjera iz Reformske agende realizirano te da je transparentnost, strukturalnost i efektivnost donesenih mjera upitna.

- Najvažnije mjere prečesto su usvajane po hitnom postupku, a vanproceduralno donošenje zakona bilo je osporavano i na ustavnim sudovima - istakao je.

Između ostalog, naveo je i da je vrijednost industrijske proizvodnje porasla za 2,4 posto u FBiH ili 190 miliona KM, a u RS-u za 1,7 posto ili 84 KM.

Govoreći o tržištu rada, Arapović je kazao da su trendovi zaposlenosti i nezaposlenosti već šest godina ujednačeni i bez velikih promjena, ali da je ipak zabilježen blagi pozitivni pomak. Međutim, naglasio je da više od polovine radno sposobnog stanovništva nije na tržištu rada, što je prema njegovim riječima vrlo zabrinjavajuće.

U vezi sa socijalnom politikom, Arapović je kazao da porezni dug javnih preduzeća i institucija ugrožava penzioni i zdravstveni sistem te da proizvodi deficit.

- Ukupni dug po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa u FBiH iznosi 2.100.000.000 KM, a udio 20 najvećih dužnika iznosi  više od 47 posto - pojasnio je.

Arapović  je zaključio da se reformama mora pristupiti mnogo odgovornije, transparentnije, obuhvatnije i ciljano na životni standard građana, a ne na ispunjavanje uvjeta za nova kreditna zaduženja.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara