- Foto: Arhiv

Učesnici sastanka lidera Brdo-Brijuni procesa u Sarajevu saglasili su se danas u Sarajevu da bez stabilnosti nema napretka i da je to ključni preduslov za aktiviranje potencijala koje region jugoistočne Evrope neosporno posjeduje.   

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je na pres-koferenciji nakon sastanka lidera Brdo-Brijuni procesa kazao da je odgovornost za kreiranje stabilnog političkog okruženja "prije svega na nama samima".   

- Vrijeme je da tu odgovornost ispunimo - potcrtao je on.

Po njegovim riječima, budućnost svih procesa i odnosa u regiji zavisi, u prvom redu, "od naše iskrene spremnosti da prevaziđemo naše razlike, konflikte i gorčine koje su obilježile našu nedavnu prošlost i nastavljaju da opterećuju našu sadašnjost".

Izetbegović ističe da prošlost ne možemo promijeniti, ali "možemo uticati na budućnost".

- Naše prirodne poveznice, poput kulture i istorije, još uvijek nismo iskoristili na pravi način i u pravoj mjeri. Pridruživanje Evropskoj uniji će sigurno da doprinese stabilizaciji i konsolidaciji ukupnih odnosa u regiji - ocijenio je on.

Međutim, dodao je, povjerenje koje je neophodno za dugoročnu stabilnost i prosperitet možemo izgraditi isključivo vlastitim naporima.

- Moramo biti otvoreniji, direktniji i iskreniji u međusobnoj komunikaciji. Moramo izaći iz potrošenih šablona i populističkih matrica koje nas konstantno vraćaju u retoriku i radnje koje su suprotne našim deklariranim ciljevima, preuzetim obavezama i ranijim dogovorima. Moramo ispravnije tumačiti šta je zaista u najboljem interesu država i naroda koje predstavljamo i artikulirati to svojom retorikom i djelima - kazao je predsjedavajući bh. predsjedništva.

Složili smo se, naveo  je on, da međusobnu kominikaciju i odnose ne treba graditi samo od samita do samita ili od susreta do susreta. Prostor za dijalog treba da bude stalno otvoren i dostupan.

- Zato smo se u zaključima sa današnjeg sastanka obavezali da ćemo graditi povjerenje, razumijevanje i pomirenje među nama samima, kao i ostalim liderima u regionu putem iskrenog, direktnog i otvorenog dijaloga u cilju rješavanja naših razlika te promoviranjem istine, pravde i vladavine prava. Da ćemo iskreno podržavati i djelovati da omogućimo proces naših intergracija u EU, kao i proces euroatlanskih integracija za NATO aspiranta - kazao je Izetbegović.

Lideri su se obavezali da će preduzeti konkretne radnje na rješavanju preostalih otvorenih pitanja kroz intenzivni dijalog i političku komunikaciju na visokom nivou u skladu s međunarodnim pravom, počevši sa provođenjem bilateralnih i multilateralnih sporazuma koji su već na snazi, uključujući Sporazum o pitanjima sukcesije.                      

Također su se saglasili da će se bezuvjetno uzdržati od retorike ili djelovanja koji dovode do napetosti i proizvode političku nestabilnost u regionu.

- Da ćemo tražiti sveobuhvatna i koordinirana rješenja za aktuelne globalne sigurnosne izazove koji nas pogađaju, kao što su migrantska kriza i terorizam te angažirati sve aktere u regionu kako bi umanjili negativan uticaj globalnih sigurnosnih prijetnji na stabilnost i sigurnost jugoistočne Evrope i susjednih država - kazao je Izetbegović.

Dodao je da će podsticati rodnu ravnopravnost, naročito na liderskim pozicijama te iskorijeniti nasilje nad ženama i porodično nasilje u jugoistočnoj Evropi, cijeneći postignuća relevantnih nevladinih organizacija na tom planu.

- Radit ćemo na unapređenju naših obrazovnih sistema i poboljšanju prilika za mlade ljude kako bi spriječili "odliv mozgova" i negativne demografske trendove. Da ćemo raditi na povećanju ekonomske konkurentnosti, otkloniti prepreke koje sprečavaju slobodan protok ljudi, roba i kapitala, i zajednički promovirati ekonomski potencijal jugoistočne Evrope. Da ćemo dalje unapređivati našu povezanost, kroz zajedničke energetske i infrastrukturne projekte koristeći se mogućnostima koje proizilaze iz svih instrumenata i foruma regionalne saradnje – naveo je Izetbegović.

Također, lideri su se saglasili da će nastaviti sa uvođenjem i implementacijom standarda EU i promoviranjem evropskih vrijednosti kroz ambiciozne političke, pravosudne, društvene, ekonomske reforme "kojima gradimo bolja društva i ekonomije za sve naše građane".

- Vjerujemo da bi puna integracija jugoistočne Evrope u EU ispunila i udahnula novu energiju osnivačkoj viziji EU, ideji Evrope ujedinjene u miru i prosperitetu. Ostajemo čvrsto posvećeni toj zajedničkoj viziji Evrope i nastavit ćemo koristiti Brdo-Brijuni proces kao centralnu platformu za politički dijalog na visokom nivou koji unapređuje stabilnost i konačnost jugositočne Evrope u okvirima EU - zaključio je izetbegović.

Najavio je da će domaćin sljedećeg sastanka lidera Brdo-Brijuni proces 2017. godine biti Republika Makedonija.              

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara