- Foto: Arhiv

U sklopu manifestacije Nordijski dani, koja se od 19. do 21. maja održava u Sarajevu u organizaciji ambasada Danske, Finske, Švedske i Norveške, danas će biti održana panel diskusija o temi "Jednakost spolova“.

Predstavnici ambasada navedene četiri zemlje su za Fenu govorili o stanju u njihovim zemaljama kada je u pitanju jednakost spolova.

Ambasador Finske za BiH sa sjedištem u Zagrebu Timo Rajakangas je kazao da je Finska bila prva zemlja koja je donijela zakon o ravnopravnom glasanju žena i jednakom pravu žena da budu birane.    

Dodao je da, iako su veoma visoko na ljestvici, ipak ima još dosta posla koji treba uraditi.

Ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH Vibeke Lilloe je kazala da, kada je u pitanju ravnopravnost spolova u njenoj zemlji, ima još dosta toga što treba uraditi.

- Ako gledamo politiku u Norveškoj, jako je dobro na državnom nivu, ali što se tiče lokalnog nivoa, uvijek imamo dosta problema da prikupimo dovoljno žena koje će biti zastupnice - istaknula je ambasadorica Lilloe.

Dodala je da, iako je u Norveškoj ravnopravnost spolova jako daleko otišla, misli ipak da su još žene te koje moraju da podnesu najveći teret.

Šef Misije Ambasade Danske u Beogradu Morten Skovgaard Hansen složio se s tim da navedene zemlje imaju dosta posla pred sobom.

Ističe da se ne radi samo o zastupljenosti žena u politici, nego i o zastupljenosti žena u upravljačkim tijelima mnogih kompanija.

- Iako su neke od nordijskih zemalja odlučile da uvedu kvotu, Danska je donijela odluku da mi ne želimo uvođenje kvote o pitanju zastupljenosti žena. Ali ono u čemu smo jednaki, gdje imamo iste aktivnosti i rješenja, to je da svi radimo na tome da jačamo žene i njihove pozicije kroz razne aktivnosti u društvu - dodao je ambasador Hansen.

Naveo je primjer donošenja zakona o povoljnijem porodiljskom odsustvu i nekim drugim pogodnostima koje će pomoći jačanju pozicija žena u društvu.  

Ambasador Švedske u BiH Fredrik Schiller složio se s tim da navedene zemlje imaju jednu zajedničku osnovu, „dijelimo vrijednosti o pitanju ravnopravnosti spolova i zastupljenosti žena u politici, na radnim mjestima i u diplomatiji“.

- U našem društvu dosta toga se mora učiniti, a posebno u pojedinim oblastima društva. Posao u Švedskoj danas nije gotov i mnogo toga treba učiniti – zaključio je ambasador Schiller.

Napomenuo je da je generalna direktorica najveće banke u Švedskoj žena i ona je već duži period u upravljačkom tijelu te banke. Ali, ne bi ona ostala dugo na toj poziciji samo zbog toga što je žena, „ona je tamo i zbog svojih sposobnosti“.

- Mislim da se to odnosi i na druge sektore, uključujući oblast politike i da takav stav preovladava u svim našim zemljama - kazao je ambasador Schiller.

Po njegovim riječima, trenutni saziv švedske vlade kao i dva prethodna saziva imaju 50 posto žena u svom sastavu.

- Mi Šveđani zastupamo onaj stav koji naša ministrica vanjskih poslova naziva 'feministička vanjska politika' – naveo je ambasador Schiller.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara