- Foto: Arhiv

Većinom od 28 glasova danas je na izbornoj sjednici Senata Univerziteta u  Sarajevu Senat  izabrao Rifeta Škrijelja, profesora na Prirodno- matematičkom fakultetu, za novog rektora UNSA.

Za rektora su se prijavila četiri kandidata, aktuelni rektor Muharem Avdispahić, bivši rektor i profesor na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu Faruk Čaklovica, profesor i bivši dekan Mašinskog fakulteta u Sarajevu Ejub Džaferović i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Od 44 člana Senata sjednici  su prisustvovala  42  člana.

Novoizabrani rektor Rifat Škrijelj dobio je 28 glasova, Avdispahić sedam, a Džaferović i Čaklovica po  tri glasa,a jedan  glas je bio nevažeći.

Predsjedavajući sjednice profesor  Ivan Čavlović u izjavi za medije rekao je da je novoizabrani rektor pobijedio s ozbiljnom većinom, te da je to dosad najveći broj glasova koji je neko dobio u izboru za zvanje rektora.

Novi rektor UNSA Rifat Škrijelj u izjavi za medije obećao je  poboljšanje saradnje.

Naveo je da će  se u njegovom mandatu raditi  na  podizanju kvaliteta nastavnog procesa, saradnji sa zakonodavnim i izvršnim organima u BiH,transparentnosti u realizaciji međunarodnih projekata.

  Kao  prioritet naveo je izradu studije.

-Studije koja bi snimila stanje po dubini, finansije, ljudske  resurse… Nakon  toga ćemo krenuti u rješavanje problema  poput pitanja finansiranja, započetih objekata u Kampusu da bismo smjestili naše organizacione  jedinice, kao što su Akademija scenskih umjetnosti, Muzička akademija, Fakultet  zdravstvenih studija, Institut za historiju.. -rekao je  Škrijelj.

Novoizabrani rektor obavljat će funkciju u četverogodišnjem mandatu počevši od oktobra 2016. do 2020.

Rifat Škrijelj  rođen je 1961. u Crnoj Gori. Od 1981. do 1987. godine pohađa studij biologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Od 1988. do 1991. je na postdiplomskom studiju biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1991. do. 1995. godine pohađa doktorat bioloških nauka na PMF-u.

Akademsku karijeru počinje 1987. kada postaje asistent na PMF-u, zatim viši asistent, a 1996. biran je u zvanje docenta, pa višeg asistenta, 2002. u zvanje vanrednog profesora, 2009. u redovnog profesora.

Autor je i koautor 49 naučnih radova, tri stručna rada, sedam knjiga, monografija i udžbenika. Učestvovao je u 55 domaćih naučnoistraživačkih i stručnih projekata, i dva međunarodna i stručna projekta.

Za dekana PMF-a izabran je 2011. godine.

Tokom akademske karijere predavao je na fakultetima i akademijama u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Bihaću. Govori engleski i ruski jezik.

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara