-

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je podržao principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije u Bosni i Hercegovini.

Između ostalog, izmjenama i dopunama Zakona, u skladu s odgovarajućim direktivama Vijeća Evropske unije, dopunjava se zabrana diskriminacije u BiH i po osnovu dobi i invaliditeta te definira uznemiravanje kao oblik diskriminacije.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je, obraćajući se delegatima, istaknula da se radi o izmjenama i dopunama jednog veoma značajnog zakona, na osnovu kojeg se daje jedna značajna ocjena o poštivanju ljudskih prava u BiH od  evropskih tijela.

- Zbog toga smo u izradi ovoga zakona nastojali da obavimo širu konsultaciju i s predstavnicima Evropske komisije, koja je također učestvovala u pripremi izmjena i dopuna ovog zakona, tako da možemo da kažemo da ovaj zakon sadrži usklađenost s pet evropskih direktiva koje se odnose na zabranu diskriminacije po različitim osnovama - navela je ministrica Borovac.

Dodala je da, prema mišljenju Direkcije za evropske integracije, ovaj zakon ima visoki nivo usklađenosti s evropskom  pravnom stečevinom (acquis).

Kazala je da su kroz ovaj zakon pojave diskriminacije mogo preciznije definirane nego što je to do sada bilo.

Delegati su podržali i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku.

Cilj donošenja predloženog zakona je unapređenje postojećih procedura te prevazilaženje pojedinih nedorečenosti u postojećim odredbama, koje su identificirane u postupku primjene zakona, a kojima bi se omogućila dosljednija provedba njegovih odredaba.

Ovim zakonom unaprijeđena su postojeća zakonska rješenja u skladu s osnovnim načelima javne uprave i olakšavanja pristupa i ostvarivanja prava građana u postupku u upravnim organima.

Delegati nisu podržali negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Doma naroda, koja nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, čiji je predlagač delegat Mario Karamatić.

S obzirom na to da mišljenje Komisije nije podržano, zakon joj je vraćen da ga ponovno razmotri i sačini novo mišljenje.

Predloženi zakon predviđa brisanje odredbe o zabrani uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, koja bi trebala stupiti na snagu 2018. godine.

Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku u Sudu BiH prilikom glasanja o principima nije dobio potrebnu entitetsku podršku iz RS-a pa će biti upućen na usaglašavanje Kolegiju Doma.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara