-

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović na svečanom otvaranju godišnjeg sastanka Evropske federacije novinara (EFJ) u Sarajevu izrazio je zadovoljstvo zbog obraćanja "velikom i važnom skupu profesionalaca iz svih krajeva Evrope i svijeta, posvećenom temi koju smatra izuzetno značajnom - slobodi izražavanja i pravima novinara".

- Novi vijek mijenja pravila novinarstva, donoseći sve veće izazove. Razvoj i napredak na polju tehnologije brži su nego ikad - novinari u svom svakodnevnom radu moraju da ih prate u stopu, a vlast mora formirati zakonodavne okvire brže i fleksibilnije nego u prošlosti, da bi i jedni i drugi održali korak s vremenom. Javnost, prostor u kojem se mediji i politika prepliću, često nema ni razumijevanja ni strpljenja za to. Tradicionalni mediji pod pritiskom tržišta posustaju, novi mediji uspostavljaju nova pravila igre. Ono što je svakako dobro u tome, jeste širenje prostora za međusobnu interakciju građana, medija i vlasti - kazao je Izetbegović.

On je naglasio kako "tehnologija donosi novu dinamiku, ali suština demokratskog formiranja javnog mnjenja i odnosi unutar njega ostaju isti: političari, kako na vlasti tako i u opoziciji, žele uticaj, pa i kontrolu nad medijima".

Mediji pak žele što više slobode, ali i što više uticaja. Mnogi bi političari da upravljaju novinarima, neki novinari bi da upravljaju političarima, kazao je Izetbegović.

On je uvjerenja da je sloboda izražavanja od presudne važnosti za razvoj demokratskog društva, i garancija razvoja i očuvanja demokratske svijesti u javnosti.

- No, često se zaboravlja da sloboda podrazumijeva i odgovornost. Ne govorim ovdje o odgovornosti prema vlasti, opoziciji, političarima - već o odgovornosti za izgovorenu javnu riječ i odgovornosti prema građanima. Povjerenje se teško stiče, lako se gubi, a za uspjeh društva ono je neophodno. To znači da je u radu medija, i u odnosu medija i vlasti, od presudnog značaja uspostaviti kvalitetne standarde na najvišem nivou. Od zakonskog okvira, koji će novinare zaštiti od progona, javne ličnosti od klevete, a građane od manipulacija - do profesionalnih i etičkih normi i kodeksa, te regulatornih i samoregulatornih mehanizama koji će omogućiti da javnost može vjerovati medijima, jer od njih s pravom traži i očekuje pravovremenu, istinitu i potpunu informaciju - kazao je Izetbegović.

Istakao je da je "u četvrtoj deceniji demokratske tranzicije, na pragu treće decenije mira, Bosna i Hercegovina napredovala na polju uspostave demokratskih institucija i formiranja demokratske javnosti".

- Svjesni smo da je pred nama još mnogo truda, ali cilj je jasan i dostižan: demokratski politički okvir dostojan države koja želi postati članica EU u što skorijoj budućnosti, slobodni i raznoliki mediji, informisano građanstvo - kazao je Izetbegović.

On je izrazio žaljenje zato što na sastanku nije prisutan član delegacije Sindikata novinara Palestine, Omar Nazzal.

- Postupak izraelskih okupacionih snaga, koje su ga u subotu privele na graničnom prijelazu Al Karameh, najoštrije osuđujem. Nadam se da će vaš kolega u što skorije vrijeme biti na slobodi, kazao je Izetbegović -saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara