Ključevi prvih kuća izgrađenih i obnovljenih u sklopu Državnog programa stambenog zbrinjavanja, koji se realizira  putem Regionalnog stambenog programa (RSP), uručeni su danas članovima osam povratničkih porodica u Olovu. 

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH  je, na svečanosti uručenja ključeva, istaknula da nakon gotovo četiri godine otkako je održana Donatorska konferencija Regionalnog stambenog programa, danas u Olovu predaju ključeve prvih novoizgrađenih i obnovljenih domova za osam povratničkih porodica.

- To me istinski raduje pogovoto kada imam na umu da je u ovoj godini planirano useljenje i dodatnih oko 200, te još 1.400 povratničkih domova u narednoj godini - kazala je Borovac.

To su, dodaje ona, konkretni rezultati Regionalnog stambenog programa, koji za našu zemlju osigurava oko 200 miliona KM namijenjenih povratku izbjeglica iz BiH u susjednim zemljama, kao i rješavanje interno raseljenih osoba u našoj zemlji na način da se vraćaju na prijeratne adrese ili odlučuju za integraciju u sredinama u kojima danas žive.

- Bitno je naglasiti da od brojnih regionalnih inicijativa, upravo ovaj program predstavlja primjer saradnje zemalja u regionu s očiglednim i mjerljivim rezultatima. Osim rješavanja pitanja izbjeglica i raseljenih osoba ovaj program ima i značajan utjecaj na jačanje saradnje i pomirenje, odnosno ponovnu izgradnju međusobnog povjerenja u našem regionu, što je preduslov za stabilnu budućnost naših građana unutar Evropske unije - istaknula je ministrica Borovac.

Po njenim riječima, osim snažnog integrativnog karaktera, veoma je bitno naglasiti i to da Državni projekt stambenog zbrinjavanja ima pozitivan utjecaj i na razvoj i ekonomiju naše zemlje.

- Posebno me raduje činjenica da su na svim dosadašnjim međunarodnim tenderima posao dobile naše, bosanskohercegovačke firme i odgovorno su realizirale preuzete obaveze - navela je ona.

Naglasila je da sve ovo neće imati smisla, ukoliko stanogradnju ne budu pratile mjere održivog povratka.

Riješiti pitanje krova nad glavom zasigurno je, ističe ministrica Borovac, jedan od najvećih izazova za sve naše građane, a naročito povratnike i raseljene osobe kao najugroženiju kategoriju stanovnika u našoj zemlji.

- Međutim, prioritet svih koji se bave problematikom povratnika mora biti stvaranje uslova održivog povratka, gdje prije svega mislim na osiguranje socijalne i zdravstvene zaštite, mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja povratnika, odnosno svega onog što čini život dostojan čovjeka. To je jedini način da spriječimo mogućnost da ove povratničke kuće ostanu puste, čime bi ovaj višemilionski program bio obesmišljen - kazala je.

Regionalnim stambenim programom predviđena su stambena rješenja za gotovo 27.000 domaćinstava, odnosno oko 74.000 izbjeglih i raseljenih osoba u BiH, Republici Srbiji, Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Državni projekt stambenog zbrinjavanja u okviru RSP-a ima za cilj osigurati stambeno zbrinjavanje u BiH za 5.400 porodica ili 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba.

Ukupna vrijednost projekta za BiH je oko 200 miliona KM. Učešće BiH iznosi oko 15 miliona eura. Do sada je BiH odobreno oko 80 miliona KM kroz četiri potprojekta u okviru kojih će se osigurati stambeno zbrinjavanje oko 1.870 porodica u više od 70 gradova i općina širom BiH.

Do kraja godine planirano je useljenje 200 porodica, a u narednoj godini više od 1.400. Riječ je o povratku izbjeglica iz BiH koje borave u susjednim državama, te povratku odnosno lokalnoj integraciji interno raseljenih osoba u BiH.

Glavni donator programa je Evropska unija s učešćem od 460 miliona KM, a značajna sredstva su osigurale vlade Sjedinjenih Američkih Država te Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske kao i druge zemlje donatori. Snažnu podršku programu daju UNHCR i OSCE.

Bosna i Hercegovina je za vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske te Vladi Brčko Distrikta BiH.

Današnjoj ceremoniji uručenja ključeva prisusustvovali su predstavnici domaćih i međunarodinih organizacija i institucija uključenih u realizaciju ovog projekta.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara