Jačanje saradnje između Kantona Sarajevo i lokalnih zajednica koje ga čine, razmjena informacija o razvojnim projektima, planovima, inicijativama, ali i o problemima s kojima se svakodnevno susreću, teme su o kojima su danas predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Amela Dautbegović i sekretar Ministarstva za boračka pitanja Belma Adilović razgovarale s predsjedavajućim Općinskog vijeća Općine Centar Nedžadom Ajnadžićem te pomoćnicima općinskog načelnika.

- Sastanak je izuzetno bitan za sve nas i od ovakvih sastanaka svi imamo zajedničku korist, i zakonodavna i izvršna vlast KS, ali i lokalna zajednica. Razgovarali smo, između ostalog, o izradi i donošenju Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o državnim službenicima i namještenicima, kao i o jasnim i preciznim uputama koje očekujemo, a tiču se pitanja provođenja i implementacije presude Ustavnog suda vezane za komunalnu djelatnost, osnovni i predškolski odgoj - kazao je predsjedavajući Ajnadžić.

Dodao je da je neophodno da se što prije definira interes zakonodavne vlasti KS za izgradnju osnovne škole u naselju Šip, kao i kružnog toka u ovom naselju s 1.500 metara nove trase puta koja će biti izgrađena paralelno s postojećom putnom komunikacijom kroz Alipašinu ulicu.

On je prisutne informirao da su se stekli svi pravno-formalni uvjeti za trajno rješavanje pitanja vodosnabdjevanja naselja Nahorevo, Nahorevskih Brda, Poljine i Selja.

Kazao je kako su na ovom sastanku pokrenute izuzetno značajne inicijative za organizaciju zajedničkog sastanka predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti KS, ali i lokalnih zajednica te ostalih zainteresiranih aktera, kako bi se trajno rješilo pitanje zbrinjavanja pasa lutalica u Kantonu Sarajevo. Također, kako bi se učinio dodatni napor za uređenje centralne gradske zone u skladu s ekološkim standardima vezanim za zbrinjavanje otpada u eko-kontejnere, ali i dodatno ozelenila centralna urbana zona u kojoj se održava i Sarajevo Film Festival, a i omiljeni je lokalitet za posjetu turista iz čitavog svijeta.

Predsjedateljica Babić je naglasila da su se svi akteri današnjeg sastanka složili da je u narednom periodu neophodno učiniti sve da bismo sačuvali našu tradiciju i njene simbole, odnosno prelijepe objekte po kojima je Sarajevo poznato, ali i posvetili posebnu pažnju daljem razvoju našeg grada, posebno njene centralne općine.

- Trenutno najproblematičnija situacija u ovom centralnom urbanom dijelu grada je, kako smo se svi složili, nedostatak adekvatnog parking prostora i parkiranje na nedozvoljenim mjestima. Razgovarali smo i o čitavom setu zakonskih rješanja koji su pred nama i u njihovu izradu aktivno ćemo uključiti predstavnike lokalnih zajednica, kako bismo ih na zadovoljstvo svih nas usvojili kvalitetne - rekla je predsjedateljica Babić.

Ministrica Dautbegović je informirala svoje domaćine o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, kao i o planovima za izgradnju socijalnih stanova za kategorije stanovništva koje nisu u mogućnosti svoj stambeni problem riješiti sami.

- Naša je namjera da zajedno s vladinim i nevladinim instancama pokrenemo pitanje izgradnje ovih stambenih jedinica koje bi nam se dugoročno mogle isplatiti, jer bi u njih, pored socijalno ugroženih kategorija, po vrlo povoljnim stanarinama mogli smjestiti i mlade bračne parove bez riješenog stambenog pitanja - najavila je ministrica Dautbegović.

Na sastanku je, također, još jednom ponovljena ranije pominjana inicijativa za izgradnju centralnog spomen obilježja na Trgu Alije Izetbegovića za koje Ministarstvo za boračka pitanja KS posjeduje izrađeno idejno rješenje, ali su sporne procedure izdavanja dozvole za njegovu gradnju.

- Ovo obilježje bi bilo izgrađeno u čast svim braniocima Sarajeva i trajno bi podsjećalo na najteže trenutke koje su Sarajlije preživjele tokom najduže opsade jednog grada u novijoj historiji ratovanja -  navela je Belma Adilović.

Dodala je da je također razgovarano i o inicijativi za izgradnju spomen obilježja u parku ispod zgrade Općine Centar u znak sjećanja na 2. maj 1992. godine, dan kada su hrabri branioci Sarajeva uspješno odbranili zgradu Predsjedništva BiH.

Bilo je riječi i o nizu pitanja i problema koji se tiču redukcije vode, rekonstrukcije kanalizacionog sistema s akcenton na Miljacku koja je, nažalost, trenutno otvoreni kolektor, održavanja javnih površina i ranijeg izvođenja javnih radova.

Istaknuti su i projekti rekonstrukcije obdaništa „Razigrani dani“ na Koševu, mega projekti ove općine koji su u pripremi, a tiču se izgradnje sportsko-rekreacionog i turističkog centra u naselju Vranjače i rekonstrukciji Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“.

Kako su istakli učesnici sastanka, zajednički cilj im je da urede grad koji će odgovoriti na sve potrebe koje ima jedna turistička metropola, jer Sarajevo to definitivno jeste, saopćeno je iz Press službe KS.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara