-

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović povodom jubileja - 70 godina Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu izjavio je da je ovaj fakultet značajno pridonio širenju pravnih znanja i utemeljenju pravne države Bosne i Hercegovine, osposobljavajući generacije sudija i advokata i drugih specijalizanata prava.

Bogato naučno i obrazovno djelovanje ove institucije je, kaže, od izuzetnog značaja s obzirom na primarnu zadaću i aktivno uključivanje BiH u procese evroatlantskih integracija.

- Svi bitni procesi i odnosi u modernoj državi su uređeni zakonima. Samo dobro obrazovani pravnici mogu izraditi kvalitetne i dobre zakone. Samo kvalitetni i dobri zakoni mogu izgraditi stabilnu i prosperitetnu državu - rekao je Izetbegović.

Potcrtao je da političke i društvene reforme nisu lagan ni jednostavan proces dodajući da to traži prilagodbu zakonodavstva, državne organizacije i pravosuđa evropskim normama i kriterijima.

- Upravo u tim procesima očekujemo da će Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu biti jedan od aktivnih činilaca izgradnje harmoniziranog prava s pravnom stečevinom EU, pravnog uređenja tržišne i moderne konkurentske privrede, demokratske države koja poštuje ljudska prava, vladavinu prava i vrijednosti međunarodnog pravnog poretka, posebno u trenutku kada je BiH podnijela kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU - kazao je Izetbegović.

Poručio je da se reforme ne sprovode samo radi evropskog puta zemlje, budući da su "obaveza i temeljni interes građana BiH, jer razvijena, demokratska i prosperitetna država je krajnji cilj svih".

- Uradimo sve što možemo da na naše mlade ljude prenesemo ideju i želju da unaprijede i sačuvaju državu Bosnu i Hercegovinu. Ako tako budemo radili, uvjeren sam da nam je perspektiva dobra, a budućnost među ostalim evropskim državama, svijetla i sigurna - naveo je Izetbegović.

S tim željama, rukovodstvu, profesorima, a posebno studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, predsjedavajući Predsjedništva BiH danas je uputio čestitke povodom 70 godina rada i postojanja Pravnog fakulteta Univeziteta u Sarajevu.

Tom prilikom skrenuo je pažnju da Pravni fakultet nije djelovao samo u službi obrazovanja, te podsjetio da je "u dobroj mjeri mlade ljude vaspitavao u duhu naše tradicije koja nalaže da poštujemo svoju historiju, porijeklo i šarolikost našeg kulturnog i religijskog prostora".

- Od posebnog je značaja da se budući naraštaji i dalje razvijaju u tom duhu, i u duhu državnika i naučnika koji su prošli kroz ovu instituciju, poput Aleksandra Solovjeva, Hamdije Čemerlića, Alije Izetbegovića, Sulejmana Tihića, Kasima Begića, Vlade Jokanovića, Saumela Kamhija i drugih. To je dakako neprekidan i zahtjevan proces koji uključuje ponovno određivanje ciljeva, potreba i djelovanja cijele naše zajednice - poručio je Izetbegović. 

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara