Trnovo, općina s najvećom površinom i najmanjim brojem stanovnika u Kantonu Sarajevo svoj budući razvoj vidi u jačanju turističke ponude kroz brojne sadržaje zimskog, zdravstvenog, rekreaciong turizma. O projektima, idejama i viziji razvoja Trnova načelnik Općine Ibro Berilo  upoznao je predsjedateljicu Skupštine Kantona Anu Babić i ministre u Vladi Maria NenadićaZilhu AdemajMuju FišuMuharema ŠabićaMirvada Kurića i Muharema Fišu.

U pozdravnoj riječi predsjedateljica Babić je istakla da ovom i sličnim posjetama općinama, zakonodavna i izvršna vlast Kantona želi promijeniti do sada pasivan odnos prema pitanjima i problemima lokalnih zajednica.

"Znamo da općina ima velike planove, pripremljene projekte i investitore za nekoliko ozbiljnih turističkih projekata ovdje. Upoznati smo sa njima, a želimo saznati više detalja, šta su vam problemi i kočnice kako bi mogli pomoći u njihovom otklanjanju", istakla je Babić.

Uskraćeni nakon agresije za urbani dio, općina je na preostalih 350 kvadratnih kilometara  završetak rata dočekala potpuno devastirana, svi stambeni objekti su bili uništeni kao i ostala infrastruktura. Načelnik Berilo smatra da je izostala potrebna podrška Federacije i Kantona, da se nije dovoljno radilo na ulaganju u razvoj, u projekte. Akumulacija Crne rijeke odavno stoji rezervisana kao potencijalni rezervoar za vodosnabdijevanje, bez naknade općini, a pokušaj Federacije BiH da se skoro čitav prostor općine proglasi zaštićenim područjem osporen je odlukom Ustavnog suda. Općina smatra da se ovakvim odnosom želio zaustaviti njen privredni razvoj i mogućnost turističkih ponuda i standarda stanovnika ne samo općine, nego i šire.

Hotelsko-turistički kompleks Buroj Ozone, kao integrisani turistički grad, gdje je sve, kako ističu u općini, spremno za polaganje kamena temeljca u junu ove godine, ovdje vide kao okosnicu  turističkog iskoraka. Sa 994 novoizgrađena objekta, kuće za smještaj, hoteli, apartmanska naselja, rekreacione i šoping zone, bolnicu i druge brojne sadržaje, smještene na 137 hektara, nesumnjivo da će Trnovo, Kanton ali i čitava država dobiti atraktivan turistički potencijal.

Bjelašnicu, kao jedinu urbanu planinu koja još od 1982. godine ima regulacioni plan, dobru saobraćajnu infrastrukturu, vodosnabdijevanje i kanalizaciju u Općini vide kao najveći potencijal. U buduće turističke ponude svrstani su projekti izgradnje hotela i  84 vikend kuće na Bukovoj ravni, zatim ljetna i zimska ponuda na lokalitetu Gornja Grkavica sa ergelom konja, terenima za mini golf, biciklističkom stazom. Tu je i projekt osmišljene ljetne turističke ponude na lokalitetu Javorov dō kao i izgradnja objekata za sport i rekreaciju na lokalitetu Tušila.

Među projektima su i novi urbanistički projekti Babinog dola, regulacioni plan Igmana gdje je istaknuto da su spremni sa općinom Hadžići ići u urbanističke planove ovog područja. Zanimljiv je i projekt izgradnje katunskog naselja na Dugom polju i Puzimu. Korištenje hidropotencijala, energije sunca i vjetra nije uopšte iskorišteno ovdje, smatraju u općini, te dodaju da su lokalnim zajednicama viši nivoi vlasti oduzeli brojne mogućnosti sopstvenog razvoja. Načelnik Berilo je istakao dobru saradnju i profesionalnost Zavoda za planiranje Kantona u domenu izrade planskih dokumentacija.

Planirani razvoj općine naslonjen je najviše na saradnju i povezanost sa Ministarstvom privrede. Resorni ministar Muharem Šabić je istakao da se ovdje krenulo dobro u projektu razgraničavanja šumskih područja što je i općina navela kao važno prethodno pitanje svake izgradnje i ulaganja. Ministar je potcrtao važnost vodnih resursa ovog područja, ali i potrebe primjene racionalnijeg koncepta vodosnabdijevanja ovog područja nego što je to pumpna stanica.

"Pomaka ovdje ima, mada ide sporo. Procedure moramo ubrzavati, to radimo i sa grupacijom Svjetske banke IFC-om koja je samo u ovom ministarstvu evidentirala 66 procedura koje treba mijenjati i ubrzavati. Interes investitora neće vječno trajati, do nas je da  krenemo brže", istakao je ministar Šabić.

Organizaciju zdravstvene zaštite u općini načelnik Berilo je posebno dobro ocijenio, a od ministrice zdravstve Zilhe Ademaj zatražio je da se više pažnje posveti medicinskoj zaštiti turista u periodu zimske sezone.

O novim zakonima pred Vladom i Skupštinom KS govorio je ministar pravde i uprave Mario Nenadić, sa posebnim akcentom na Zakon o lokalnoj samoupravi koji će u mnogim oblastima definisati jasne odnose Kantona i lokalnih zajednica.

Na kraju, načelnik Općine Berilo je još jednom istakao da se ne protivi zaštiti prirodnog bogatstva i resursa kao što su Kotlovi, brojna jezera, kanjoj Rakitnice, ali dodaje da nemogućnost pravljenja npr. neke pješačke staze ili većih intervencija na području zaštićenih lokaliteta koči njihov razvoj.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara