Zastupnik u Federalnom parlamentu, generalni sekretar Stranke demokratske akcije Amir Zukić -

Na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBIH zastupnik SDA Amir Zukić postavio je zastupnička pitanja u cilju dobijanja informacije od strane Ministarstva finansija Vlade FBiH da dostavi koliki je prihod kladionica od 01.01.2016. godine sa današnjim datumom? Kolika je isplata poreza i koliko je plaćeno po Zakonu o igrama na sreću? Kakva je struktura prometa kladionica na koju se plaća 5% i 300 KM paušala? Kolika je isplata pojedinačnih dobitaka u iznosu do 100KM, ako nije oporeziva?

Da podsjetimo, zastupnik Zukić je ranije uputio incijativu da se kladionice uvedu u sistem PDV-a.Po ranijim saznanjima, ukupan prihod države je oko 20 miliona maraka, a obim poslovanja kladionica 600 miliona. Da je toliko hljeba prodano u BiH bilo bi naplaćeno oko 80 miliona poreza. „Neshvatljivo je što to do sada nije urađeno, posebno ako imamo u vidu da je ovo društveno štetna djelatnost i da imamo mnogo porodica koje su unesrećene jer njihovi članovi novac troše na klađenje. Novac od PDV-a bi mogao biti usmjeren u socijalne fondove, te za podršku mladim bračnim parovima i stimulaciju rađanja“, pojasnio je Zukić i dodao kako je poznato da kladionice ostvaruju enorman promet, a u budžet FBiH uplaćuju mizeran iznos. Do zarade dolaze lako, a izuzete su od plaćanja PDV-a za razliku od drugih djelatnosti.

Također, zastupnik Zukić je na jučerašnjoj sjednici podnio inicijativu za donošenje interventnog Zakona o regulisanju duga svih javnih preduzeća i ustanova. Zakonom bi se jedinstveno za sve porezne obveznike riješilo pitanje plaćanja duga nastalog do 31.12.2015 godine na način: Da se dug plati u jednakim mjesečnim ratama u roku od 3-5 godina (period za svakog obveznika može utvrditi Vlada FBIH); Da se kamata obračunata na dug otpiše u cjelosti. Da se dozvoli kompenzacija međusobnih obaveza i potraživanja između Fonda zdravstva i poreznih obveznika; Da se dug za zdravstvo poreznim obveznicima čiji radnici nisu ovjeravali zdravstvene knjižice otpiše u iznosu od 50% ili u cjelosti. Da se doprinosi na teret poslodavca osim doprinosa za PIO otpišu u cjelosti, te da porezni obveznici moraju plaćati tekuće porezne obaveze blagovremeno.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara