-

Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu okupili su se danas socijalni djelatnici te stručnjaci koji se na razne načine bave izbjegličkim pravima u širem međunarodnopravnom smislu, ali i položajem raseljenih osoba u BiH.

Uvodničar skupa nazvanog "Ljudsko dostojanstvo iz perspektive migrantske krize" Mario Nenadić mišljenja je da su izbjeglice i raseljene osobe redovno na marginama društva, to su osobe koje uvijek za svoj položaj treba da se bore.

- Društvo na to gleda kao na situaciju u kojoj oni traže nešto što im ne pripada. BiH je u prošlosti uradila dosta, možda više u oblasti uređenja međunarodnopravne zaštite stranaca u ovoj državi nego raseljenih osoba i povratnika - kazao je novinarima prije skupa.

Kao osoba koja se dugo bavi međunarodnopravnom zaštitom i izbjegličkim pravom istaknuo je da se na migrantsku krizu prije svega treba gledati humanitarno, te naglašava da je Evropa dosad prihvatila veliki broj izbjeglica s Bliskog istoka i Sirije.

Današnji skup organiziran je na Međunarodni dan socijalnih radnika, a  šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore naglasio je na tom skupu važnost socijalne zaštite u vezi s migracijskom krizom uzrokovanom oružanim sukobima na Bliskom istoku i njenim direktnim utjecajem na države zapadnog Balkana.

- S tim izazovom treba se pozabaviti sveobuhvatno i u skladu s principima sadržanim u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima. Misija  je na raspolaganju da, u tom smislu, pruži podršku domaćim institucijama i centrima za socijalni rad. Prava osoba koje su izložene riziku da budu raseljene ili onih koje su već time pogođene, treba djelotvorno štititi tokom svih faza ciklusa sukoba, uz naročiti fokus na djeci i ženama. Osim toga, održiva rješenja je neophodno planirati od samog početka krize - istaknuo je. Današnji dan je, kako je kazao, posvetio dostojanstvu i vrijednosti izbjeglica i raseljenih osoba u regiji.

Odsjek za socijalni rad FPN-a Sarajevo u suradnji sa Savezom socijalnih radnika FBiH i Misijom OSCE-a već tradicionalno obilježavaju Međunarodni dan socijalnog rada. Danas je to bila prilika i za potpisivanje protokola o suradnji FPN-a Sarajevo i Ministarstva za rad i socijalnu politiku KS-a, resornog ministarstva ZDK-a i Crvenog križa FBiH kojim je definirano obavljanje prakse za studente Odsjeka za socijalni rad.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara