-

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Saša Magazinović boravi u Beogradu gdje prisustvuje konferenciji ''Učvrstiti evropsku ideju na zapadnom Balkanu'' u organizaciji Friedrich Ebert fondacije i beogradskog Fonda za političku izuzetnost, na kojoj je pored ostalog prezentiran i istoimeni politički dokument parlamentarne grupe SPD iz njemačkog Bundestaga.

Ovim dokumentom se naglašava spremnost socijaldemokrata iz najrazvijenijih država EU da naš region zadrže u fokusu pažnje, te njihovo iskreno opredjeljenje da proces pridruživanja država regije bude što brži i uspješniji, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Analizirajući trenutnu situaciju, kroz ovaj dokument, poslanici Bundestaga jasno definišu tri važna faktora ubrzanja puta u EU: iskoristiti novi momentum koji postoji za zemlje Balkana, unaprijediti ekonomiju, te ojačati demokratiju i civilno društvo.

Magazinović je kao jedan od panelista na ovoj konferenciji govorio o temi ''Unapređenje ekonomskog razvoja kao preduslov za članstvo u EU''.

Tom prilikom, pored ostaloga, naglasio je borbu protiv kriminala i korupcije kao jednog od veoma važnih preduslova za povećanje  stranih, ali i domaćih investicija.

U izlaganju, kao jedan od važnih aspekata ekonomskog razvoja je naveo i unapređenje regionalne ekonomske saradnje, kao i infrastrukturno povezivanje zamalja regije kroz projekte kao što su izgradnja pruge Sarajevo-Beograd i Jadransko-jonski i drugi saobraćajni koridori, koji treba da spajaju i zemlje regije međusobno i njih zajedno sa EU.

Magazinović je također naglasio važnost Berlinskog procesa i potrebu da lideri Balkana maksimalno iskoriste mogućnosti koje se u okviru njega otvaraju, te još jednom zahvalio socijaldemokratima Njemačke na njihovom doprinosu da tzv. ''Novi pristup EU prema BiH'' ugleda svjetlo dana i postane relevantan proces koji daje novu priliku BiH da nakon duže stagnacije učini iskorak prema EU.

Na kraju, on je primjerima iz regije Balkana ilustrirao neujednačen odnos EU prema zemljama aspirantima za članstvo u EU, te istakao veliki broj preduslova za BiH koji su se pojavljivali i nestajali, a koji nisu važili za druge zemlje regije.

Zbog toga je još jednom ponovio poziv da se BiH što prije dodijeli status kandidata za članstvo u EU.

Istakao je i potrebu da što prije otpočnu pregovori BiH za članstvo u EU, te iznio očekivanje da će se primarno pregovarati o poglavljima koja se tiču borbe protiv kriminala i korupcije koji su, bez obzira na druge velike probleme, najveća kočnica napretku i BiH i regije.

- Svima je jasno da u regiji ima mnogo onih na odgovornim pozicijima koji iz ličnog straha od vladavine prava koče napredak zemalja regije prema EU, te je ovakav pristup i red koraka neophodan - naglasio je Magazinović.

Pored učešća na Konferenciji, Magazinović je imao i niz bilateralnih sastanaka s predstavnicima sestrinskih stranaka iz susjednih zemalja i EU gdje su razmjenjena mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i zemljama regije, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara