Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH usvojili su danas Zakon o trezoru FBiH. Nakon usvajanja u ovom domu zakon stupa na snagu objavom u Službenim novinama Federacije.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević na ranijoj sjednici Predstavničkog doma pojasnila je da Zakon utvrđuje da trezorom upravljaju ministarstva finansija, gradovi, općine i izvanbudžetski fondovi, a njime, kao osnovnom organizacionom jedinicom, rukovodi pomoćnik ministra, odnosno rukovodilac službe za finansije.

Novim zakonom trezor je nadležan za upravljanje novčanim sredstvima i računima koji su u sistemu Jedinstvenog računa trezora (JRT), kao i za planiranje novčanih tokova koje odobrava Odbor za likvidnost, a služe kao osnova za izradu prijedloga operativnih planova rashoda i izdataka budžetskih korisnika.

Trezor vrši centralizovanu isplatu plaća i naknada za budžetske korisnike i vanbudžetske fondove. Budžet se izvršava na osnovu odobrenih operativnih planova u skladu s raspoloživim novčanim sredstvima i utvrđenim prioritetima za plaćanje.

Zakonom se propisuje uspostava i vođenje sistema Glavne knjige trezora, kao i neophodnih pomoćnih knjiga, te je propisana obaveza uspostave Jedinstvenog računa trezora (JRT), kao i naplata i isplata preko JRT.

Predviđena je obaveza uplate svih javnih prihoda Federacije, kantona, općina, gradova i vanbudžetskih fondova na JRT, uključujući i vlastite prihode i donacije, kao i ovlaštenja za otvaranje transakcijskih računa u okviru JRT i određivanje jednog glavnog računa.

Propisana je odgovornost za blagovremenu naplatu prihoda i primitaka i isplatu sredstava sa JRT do visine odobrene budžetom, odnosno finansijskim planom. 

Izvor: Informativa.ba, FENA
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara