Halid Genjac -

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) pozvali su danas nadležne institucije da što prije utvrde eventualne nepravilnosti kada je u pitanju nabavka ličnih dokumenata.

Oni su naime na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojili Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi "Nabavka ličnih dokumenata", a zatraženo je i od Vijeća ministara i Agencije za identifikacijske isprave i razmjenu podataka (IDDEEA) da u roku od šest mjeseci izvijeste o poduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka iz Izvještaja.

Delegat Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA) podsjetio je da je prethodnih godina insistirano da se uvede elektronski servis za lične dokumente te su građene zakonske pretpostavke za tako nešto, a kada je došlo do promjene dokumenata, rečeno je da oni moraju imati elektronske čipove da bi bili kompatibilni s elektronskim servisom, što bi trebalo olakšati građanima dobijanje mnogih usluga.

Međutim, pojašnjava Genjac, lične karte s elektronskim čipovima su prije osiguranja elektronskog servisa i dogovorene i većinom plaćene, kako tvrdi, u neodgovornom, netransparentnom i nekompetentnom procesu.

- Već više od dvije godine izdaju se lične karte. Oko 1,7 miliona građana je dobilo takav dokument najskuplji u regionu. U njegovoj cijeni je 40 posto cijene elektronskog čipa i taj čip ne služi ničemu jer nije osiguran elektronski servis - kazao je Genjac.

Ocjenjuje da je namjera bila da se zaštiti pozicija davaoca usluga, a smatra da to potvrđuje i činjenica da je za nešto više od dvije godine plaćeno više od 15 miliona KM za lične karte, a isporučeno je ličnih karata u vrijednosti oko sedam miliona KM.

- Duplo više od isporučenih je plaćeno jer je takav ugovor. U cijelom sistemu pregovaranja ključni cilj je bio da se osigurava povoljna pozicija za davaoca usluge - mišljenja je Genjac.

Delegat Kluba Srba Sredoje Nović (SNSD) je kazao da Ministarstvo civilnih poslova, na čijem je čelu bio tada Nović, nema direktne nadležnosti da odlučuje o tome, budući da IDEEA ima svoj budžet i odlučuje o tenderima i raspodjeli sredstava.

Dopredsjedavajući Doma Bariša Čolak (HDZBiH) nije želio prejudicirati stvari, kao ni Nović, niti unaprijed optuživati, naglašavajući da će nadležne institucije utvrditi da li je bilo kršenja zakona.

Ivica Ćavar iz Centara civilnih inicijativa (CCI) smatra da je u ovom procesu bilo određenih nelogičnosti te je pozvao sudstvo i tužilaštvo da istraže ovaj slučaj dokraja te da, ukoliko se pokaže da ima odgovornih u tom lancu, oni preuzmu odgovornost ne samo moralnu nego i krivičnu.

Ćavar, kao i delegati Doma naroda izrazili su nadu da će nadležne institucije uraditi svoj posao, a sve ovo, mišljenja su, treba biti opomena na koji način se neodgovornim pristupom u javnim tenderima nanosi šteta prije svega svakom građaninu koji su u ovom slučaju platili propuste, zbog čega neko mora odgovarati.

Izvor: Informativa.ba,
Komentari (0)

* Sva polja su obavezna
preostalo 500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Informativa.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Informativa.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Informativa.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Ućitaj još komentara